Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Bidrar med bakgrunnsstoff til parlamentsvalget

Hele torsdag har førstelektor Jan Erik Mustad svart på spørsmål og kommentert dagens parlamentsvalg i Storbritannia i norske medier. Første henvendelse kom klokken halv åtte torsdag morgen.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jan Erik Mustad og Gry Blekastad Almås i London.

Jan Erik Mustad og Gry Blekastad Almås i London. Den erfarne NRK-reporteren er en av flere norske journalister som bruker førstelektoren fra UiA som kilde til bakgrunnsinformasjon om samfunnsforhold i England, Wales, Irland og Skottland – og parlamentsvalget torsdag.

- Det har så å si gått i ett siden jeg sto opp, sier han.

- Noe har vært intervjuer, mens mye har vært bakgrunnsinformasjon om valget og alle sider rundt det politiske systemet. Mange lurer på hva som skjer i forbindelse med den konstitusjonelle endringen vi ser, som dreier seg om at Storbritannia nå ser ut til å gå fra et topartisystem, til et flerpartisystem, sier han.

Se også: - Mest spennende parlamentsvalg i moderne tid

På gaten

Jan Erik Mustad bruker mye av dagen i telefonen med diverse norske medier.

Førstelektor Jan Erik Mustad bruker mye av dagen i telefonen med diverse norske medier.

Et av de første norske mediene som torsdag tok tak i Jan Erik Mustad var NRK. Klokken ni møtte Mustad NRKs URIX-medarbeider og tidligere London-korrespondenten Gry Blekastad Almås utenfor et av Londons mange stemmelokaler. Der ble han intervjuet til NRKs formiddagssending.

- Det er betryggende å kunne sjekke med Jan Erik når det er noe rundt britiske samfunnsforhold man lurer på nå i forbindelse med parlamentsvalget, sier Gry Blekastad Almås.

- Han har jo svært god kjennskap til mye av det som leder opp til dagens spennende valg i Storbritannia. Han er også talefør og flink til å få fram de viktigste poengene i det han snakker om, sier hun.

På norsk TV utover kvelden og natta

NRK-intervjuet med Jan Erik Mustad gikk på radio torsdag formiddag. Uten å love noe antyder imidlertid Gry Blekastad Almås at dette neppe er siste gangen at rikskanalen slipper til Jan Erik Mustad for å kommentere valget i Storbritannia til seerne i Norge. Rikskanalen har en egen sending fra London om valget torsdag kveld, og dit er Mustad invitert.

- Akkurat hva kvelden vil bringe av formidlingsarbeid fra min side er imidlertid litt usikkert nå i formiddag, sier han.

- Også TV2 og TV2 Nyhetskanalen har sendinger i kveld, og de har også invitert meg til disse. Og TV2 nyhetskanalen har i tillegg sendinger utover natten, der jeg er invitert med, sier Mustad.

Fra hotellrommet

Store deler av formiddagen i dag har også gått med til å svare på e-poster og ta telefoner fra norske medier. Dette har Mustad gjort fra hotellrommet, som for anledningen er gjort om til kontor.

- Jeg må si at jeg er overrasket over hvor stor interessen er i Norge for dette valget. Det er tydelig at det ikke bare er jeg som synes dette er spennende, sier han.

Blant de som har ringt er TV2, TV 2 Nyhetskanalen, NRK TV, NRK Norgesglasset, NRK Kulturhuset, samt VG TV og mediehuset Expressen fra Sverige.

Også på Sørlandet har Jan Erik Mustad vært i media, gjennom en lengre kronikk om storbritanniavalget i Fædrelandsvennen. Den skrev han onsdag kveld, og du kan lese kronikken her.

Store deler av formiddagen gikk med til å svare på henvendelser fra hotellrommet – som er omgjort til et midlertidig kontor.

Store deler av formiddagen gikk med til å svare på henvendelser fra hotellrommet – som er omgjort til et midlertidig kontor.

Klokken 23 norsk tid

For egen del ser Jan Erik Mustad nå fram til at valglokalene i Storbritannia stenger torsdag klokken 23 norsk tid. Omtrent samtidig kommer den første landsomfattende valgdagsmålingen.

- Det som er spennende da, er om denne viser samme tendens som andre målinger fram til nå har gjort. Erfaringene fra tidligere valg tilsier det, men man vet jo aldri helt sikkert. Men gjør den det, vil den vise at hverken Toryene eller Labour vil få flertall i underhuset, og at eneste løsningen er en koalisjonsregjering bestående av flere partier, sier han.

Tekst og foto: Jan Arve Olsen