Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

– Beste skoledag ever!

Det var den spontane tilbakemeldingen fra en av de 450 tiåringer fra Arendal, Lillesand og Kristiansand deltok på Forskerkonferanser for 5. klassinger på UiA sist uke.

Bilde av 10-åringer på UiAs campus.
TOPPERS: De ga uttrykk for at de hadde det helt topp, 10-åringene fra Kristiansand, Lillesand og Arendal som besøkte UiA torsdag og fredag i forrige uke. Bildet er fra auditoriet før forskerkonferansen. Alle foto: Damares Stenbakk

– Det har vært utrolig gøy og interessant å lære om vitenskap, sier en fornøyd Adelina Ropstad fra Hellemyr skole. Klassevennene nikker entusiastisk for å si seg enig.

Denne gjengen var særlig begeistret over vitenshow-timen Arne Kristian Ekra fra Vitensenter Sørlandet hadde stelt i stand. Det var både flammer og smell som vakte stor begeistring.

– Jeg synes det var kult når alt eksploderte, sier Jakob Othman. 

forskerkonferanse 10-åringer

SMELL OG MORO: Ett av høydepunktene var vitenshowet. Her er Arne Kristian Ekra fra Vitensenter Sørlandet i aksjon  i Kristiansand.

Vitenskapsformidling og moro

I det hele tatt koste barna seg på campusbesøket. I løpet av dagen var de gjennom fire aktiviteter: Vitenshow, teknikklek med apparater, racerbilløp med selvbygde lego-biler, og en times lang forskerkonferanse med innlegg fra ekte forskere fra UiA.

Konferansetemaene spente fra vulkanologi og matematikkdidaktikk til flått-kartlegging på Sørlandet, brubygging og dataassistert 3D-tegning. Forelesere på selve konferanse-delen var vitenskapelige ansatte på UiA som til daglig underviser studenter som er minst dobbelt så gamle som 5.-klassingene.

– Akkurat det med alderen er jo en utfordring. Vi er jo ikke vant til å formidle vitenskap til 10-åringer. Men det er ikke umulig. Og moro er det også. Barna er imponerende interesserte og til stede, og det er en fryd å få lov til å møte dem, sier førsteamanuensis og forsker Linda Gurvin Opheim fra UiAs Institutt for matematikk og utdanningssenteret Matric.

MØTTE EKTE FORSKERE: Her fra besøket i Grimstad der elevene får en innføring i brokonstruksjoner og byggteknikk. Foreleser er universitetslektor Vidar Hellum fra Institutt for ingeniørfag. 

1000 tiåringer på campus

Forskerkonferansen i forrige uke inngikk som en siste del av årets Forskningsdager ved UiA, som arrangeres av kommunikasjonsavdelingen. En tilsvarende Forskerkonferanse ble også arrangert i september i år. Begge konferansedagene ble arrangert sammen med Vitensenter Sørlandet.

– Første gangen ble arrangementene fulltegnet så fort at flere skoler som ønsket det, ikke fikk plass. Det er derfor veldig hyggelig at vi fikk anledning til å arrangere dette gang til i år. Til sammen har over 1000 barn fra Kristiansand, Lillesand, Grimstad og Arendal deltatt på forskerkonferansene våre i høst, sier Jan Arve Olsen i UiAs kommunikasjonsavdeling, som sto bak tiltaket.

– Det beste er imidlertid tilbakemeldingene fra barna. Den kanskje hyggeligste kom fra en ung konferansedeltaker på Campus Grimstad. Hun var ikke i tvil. Kommentaren var: «Beste skoledag ever!».

SAMSKAPING: Noen ganger er det bare mye bedre å være flere. Fra byggingen av racerbiler i legobrikker i Kristiansand.

KREATIV: Neste utgave får batteri og kan fly! 

STØ PÅ HÅNDEN: Det er vanskeligere enn en tror. Men med litt øvelse går det fint. Fra lek med teknikk i Kristiansand.