Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Bedre samarbeid og hardt arbeid

Samarbeid og samskaping var sentrale stikkord da Universitetsstyret møtte Sørlandsrådet. Det var bred enighet om at regionen er blitt bedre til å samarbeide og til å enes om felles prioriteringer.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foto fra møtet.

Ordfører i Iveland kommune og leder for Knutepunkt Sørlandet, Gro Anita Mykjåland, og rektor Frank Reichert.

Selv om det er mange andre møteplasser i løpet av året, så er det første gangen at styret for Universitetet i Agder og Sørlandsrådet møtes i en slik sammenheng. Tine Sundtoft, fylkesrådmann i Vest-Agder, understreket i sin innledning at hun opplever at hele regionen er blitt flinkere til å dele og til å jobbe sammen.

- Jeg tror det er mange årsaker til at vi samarbeider bedre. Vi fikk en regionplan i 2010 som har gjort mange flere bevisste på at vi sammen får til mer enn vi får til hver for oss. God regional utvikling krever at vi kan enes om felles prioriteringer og at aktørene finner sin rolle i samarbeidet, sa Tine Sundtoft.

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen og fylkesordfører i Vest-Agder Terje Damman.

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen og fylkesordfører i Vest-Agder Terje Damman.

Selv om Agder oppnår enighet om felles prioriteringer og satsinger, så vil det ofte kreve hardt arbeid over lang tid for å lykkes.

- Det var en lang prosess før vi fikk til Universitetet i Agder, og det var en lang prosess før vi fikk til firefelts motorvei mellom Grimstad og Kristiansand. Når vi våger å sette et mål et stykke frem og jobber sammen for å nå det målet, det er da vi lykkes i landsdelen vår, mener Sundtoft.

Sørlandsrådet og universitetsstyret.

Sørlandsrådet og universitetsstyret.

Resultater av godt samarbeid

Sundtoft trakk frem flere eksempler på resultater av godt samarbeid; realiseringen av Universitetet i Agder, firefeltsvei motorvei mellom Grimstad og Kristiansand, byggingen av Kilden teater- og konserthus og det systematiske arbeidet for å få ned frafallet i videregående skole.

- Det er hardt arbeid å få opp gjennomføringen i videregående skole. Men når vi har oppnådd en fire prosent forbedring i gjennomføringen, så innebærer det at 100 flere elever fullfører den videregående skolen. Det viser at vi kan lykkes med å sette tydelige mål. Nå skal vi løfte blikket frem mot 2030, sette mål for en utvikling og tiltak for at vi skal lykkes. Da må vi videreutvikle vårt gode samarbeid, sa Tine Sundtoft.

Rektor Frank Reichert

Rektor Frank Reichert

Distriktsvennlige utdanninger

Flere medlemmer av Sørlandsrådet hadde ønsker om at UiA skal tilby flere desentraliserte studier og være samarbeidspartner i aktuelle forskningsprosjekter. Det ble påpekt at flere kommuner har samarbeid med andre universiteter og høyskoler, og at UiA bør ta en mer sentral rolle for å styrke det regionale tilbudet og være mer delaktige i de demografiske utfordringene som mange kommuner opplever.  

- Dette er viktige innspill som vi som universitet absolutt tar på alvor. Det ligger også store muligheter i ny teknologi som reduserer behovet for fysisk deltakelse. Samtidig er det viktig å vite at vi som universiteter og høyskoler har definerte roller og arbeidsdeling, så vi skal ikke gi utdanninger som vi ikke har et faglig miljø og forutsetninger for å tilby, sa viserektor utdanning Astrid Birgitte Eggen.

Samskaping av kunnskap 

Rektor Frank Reichert orienterte om den nye strategien for Universitetet i Agder, og hvordan strategien nå virkeliggjøres gjennom syv ulike tiltaksområder.

- Vår visjon understreker at UiA skal være et åpent og inkluderende universitet, som kjennetegnes av samarbeidskultur. Vi ønsker å være et utadvendt universitet, og vi ønsker å utvide formidlingsoppdraget gjennom nye former for samarbeid med dere som er i regionen, sa Reichert.

Skjematisk oversikt over UiAs strategi-visjoner.

Rektor understreket at universitetet håper at mange personer i regionen engasjerer seg i den operasjonaliseringen av strategien som nå skjer.

- Vi er nå i ferd med å sette i gang prosjektene. Alle prosjektlederne er veldig snarlig på plass, så det er en viktig tid for strategien vi nå går inn i. I likhet med Tine Sundtoft tenker jeg at godt regionalt samarbeid og hardt arbeid er viktige forutsetninger for å lykkes, sa Reichert.

Andre samarbeidstemaer

Rektor Frank Reichert omtalte også øvrige temaområder hvor det er viktig med gode regionale samarbeid for Universitetet i Agder:

I4Helse – UiA har sammen med andre regionale aktører i lengre tid arbeidet med planer om å etablere både en regional og nasjonal arena for innovasjon og tjenesteutvikling innenfor helse og omsorg. Målet er å skape et miljø hvor offentlige og private virksomheter, forskere og brukere sammen skaper nye, innovative og fremtidsrettede løsninger, med mål om å oppnå en sterk posisjon nasjonalt og internasjonalt. Styret skal behandle saken i styremøte 3.2.17. Prosjektet har gjort et betydelig forankringsarbeid i regionen, men deler av Sørlandsrådet mente at denne forankringen må bli enda bedre.

Bynett sør -  i dette prosjektet samskaper de små- og mellomstore byene i Agder-fylkene om byutvikling og forskningsprosjekter i den sammenheng. Mye av den tradisjonelle byforskningen gjøres på storbyer, samtidig som sørlandsbyene og andre byer har sine utfordringer. Ambisjonen med prosjektet er å involvere og være relevante for alle de ti bykommunene i Agder.

Studenter i praksis – i strategien er det et mål for UiA at omfanget av praksis skal utvides både i omfang og betydning. Universitetet har i dag betydelig praksisopplegg i mange studieprogrammer, men det er et mål at flere studenter får muligheten til en mer praksisbasert utdanning.

Samskapingsverksted – det skal ved UiA etableres en kreativ sosial arena der studenter, lærere, forskere og eksterne aktører skal møtes på tvers av fag- og instituttgrenser. Det skal være et verksted for å kartlegge muligheter og finne løsninger på aktuelle behov i samfunnet. Dette er et av de syv tiltaksområdene i UiAs Strategi 2016-2020. 

UiA Nyskaping – er en sentral del av UiAs innovasjonssatsing, som skal hjelpe ansatte og studenter fra idé til realisering. UiA Nyskaping skape et miljø for kreative mennesker med gode idéer, samtidig som de skal bidra til synliggjøring av de mange pågående prosjektene på universitetet – i nært samarbeid med eksterne aktører.

Fra venstre studentrepresentantene i Universitetsstyret Christine Alveberg og Jonas Strisland, styremedlem og førsteamanuensis Frøydis Nordgård Vik og fylkesmann i Aust- og Vest-Agder Stein A. Ytterdahl.

Fra venstre studentrepresentantene i Universitetsstyret Christine Alveberg og Jonas Strisland, styremedlem og førsteamanuensis Frøydis Nordgård Vik og fylkesmann i Aust- og Vest-Agder Stein A. Ytterdahl.

Sørlandsrådet

Premissleverandør for måloppnåelse av regionplanens fem målområder. Vertskap for viktige politiske diskusjoner. Pådriver for å løfte politiske toppsaker regionalt og nasjonalt.

Sørlandsrådet har følgende sammensetning:

Leder: Fylkesordfører Vest-Agder, Terje Damman
Nestleder: Fylkesordfører Aust-Agder, Tellef Inge Mørland

Medlemmer: Fylkesordfører Vest-Agder: Terje Damman, fylkesordfører Aust-Agder: Tellef Inge Mørland, ordfører i Kristiansand Harald Furre, ordfører i Arendal: Robert Cornels Nordli, Knutepunktet Sørlandet; styreleder Gro Anita Mykjåland, Lister regionråd; styreleder Arnt Abrahamsen, Lindesnes regionråd; styreleder Helge Sandaker, Setesdal regionråd; styreleder Jon Rolf Næss, Østre Agder regionråd; styreleder Per Kristian Lunden.

Observatører: Fylkesrådmann i Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskommuner, rådmenn i Kristiansand og Arendal kommuner, regiondirektør KS-Agder.

Sekretær: Regionplankoordinator Inger N. Holen