Alt klart for Forskningsdagene

Barn og medier, musikkproduksjon på iPad, iskrem og dataspill – det er noen av temaene som tas opp på årets forskningstorg i Kristiansand, som holdes lørdag 19. september.

Foto av barn på fjorårets Forskningstorg, med Forskningsdagene-logo,
FORSKNINGSTORGET: Store og små inviteres til årets Forskningstorg i Kristiansand lørdag 19. september. (Bildet er fra et tidligere år.)

– Dette blir veldig moro. Som ved tidligere Forskningsdager er målet å vise fram hva vi gjør til et litt annerledes publikum enn vi kanskje når til vanlig. Derfor er aktivitetene lagt ut til der folk er, i stedet for å invitere dem inn til oss, sier informasjonssjef Jan Arve Olsen i Kommunikasjonsavdelingen, som er prosjektleder for Forskningsdagene ved UiA i år.

Forskningstorg til lørdag

Først ute under Forskningsdagene i år er forskningstorget i Kristiansand. Lørdag 19. september stiller Universitetet i Ager sammen med NLA Høgskolen på Gimlekollen og Ansgar Høyskole med spennende forskningsboder på Øvre Torv. Der stiller ansatte fra de tre utdannings- og forskningsinstitusjonene opp som vitenskapsformidlere og forteller om både nye forskningsfunn og aksepterte innsikter i livet og verden vi lever i. Flere av arrangementene har latt seg inspirere av årets nasjonale tema for forskningsdagene, som er «hjernen».

– Vi håper så mange som mulig tar turen innom Øvre Torv i Kristiansand denne lørdagen. Der får en fin opplevelse – og lærer kanskje en liten ting eller to også, sier Jan Arve Olsen.

Litt mindre i år enn vanlig

Prosjektlederen forteller at man har tellet på knappene lenge i år om en i det hele tatt skulle ha et forskningstorg i år. I de andre store byene i Norge er de tilsvarende forskningstorgene avlyst med bakgrunn i korona-pandemien.

– Smittesituasjonen i Kristiansand er imidlertid bedre enn i andre store byer. Derfor har vi valgt å ha det i år her hos oss, som vi har gjort i over 20 år nå. Samtidig har vi noe færre boder enn tidligere nettopp for å ivareta smittevernet på en god måte, sier han.

Deltakerne i årets forsker Grand Prix, foto

FORSKNINGSFORMIDLERE: De åtte doktorgradsstudentene som deltar i årets forsker Grand Prix i Agder. Øverst fra venstre: Karl Olav Segrov Mortensen, Anita Øgård-Repål, Beate Goldschmidt-Gjerløw, Juan Diego Cardenas Cartagena, Kim Øvrevik Øvland, Lena Hansen Malnes, Nooria Yari og Sinziana Rasca.

Forskningskonsertene 2020

Tradisjonen tro vil det også i år bli avholdt Forskningskonserter under Forskningsdagene i Agder. Disse går av stabelen 22. og 23. september på Teateret. Konsertene vil foregå over to dager, og er i regi av Popular Music Research Unit (PMRU) ved Institutt for rytmisk musikk ved UiA. Første dag er det Låtskriveraften spesial, og dag to er det konsert med bandene Synthetix og Rendezvous Point.

Låtskriveraften spesial blir i år starten på et forskningsprosjekt som omhandler arven etter Anne Grete Preus. Ideen oppstod fra det lokale låtskrivermiljøet på UiA, ledet av Hilde Norbakken og Askil Holm.

- Konserten blir et startskudd for forskningsprosjektet. Gjennom konserter og intervjuer med en lærer, en masterstudent og en alumni-gruppe gjør vi samtidig en datainnsamling hvor vi finner ut av hvordan vi vil gå videre med forskningen, sier Holm.

Dag to er det dobbeltkonsert på hovedscenen. Først ute er med bandet Synthetix, med førsteamanuensis Bernt Moen i spissen. Moen fordyper seg i sin forskning i elektroniske tangentinstrumenter, og foretar et dypdykk i samspillet med syntheseizer og elektronikk. Del to fylles av Rendezvous Point, et prog metal band som består av tidligere studenter ved rytmisk institutt: Geirmund Hansen på vokal, Baard Kolstad på trommer, Petter Hallaråker på gitar, Nicolay Tangen Svennæs på keyboard og Gunn-Hilde Erstad på bass.

Forsker Grand Prix

Som en del av Froskningsdagene, arrangerer UiA også et Forsker Grand Prix i forskningsformidling for ph.-d.-studenter i Agder i år. Det skjer på Kick Scene torsdag 24. september.

– Åtte stipendiater har gjennomgått et eget kurs i forskningsformidling det siste halve året. Torsdag til uka møtes de til et show der de fremfører det de har lært, forteller Jan Arve Olsen.

Møt alle deltakerne her!

Det samme skjer i de andre universitetsbyene i Norge, og de to beste fra hver by møtes lørdag 26. september til en landsfinale i Trondheim.

– Den som vinner der kan med rette kalle seg for Norges beste forskningsformidler 2020. Vi har gode kandidater og jeg vil ikke bli overrasket om en av dem stikker av gårde med denne gjeveste tittelen i år, sier Olsen.

Sender professorene ut i hele Agder

– I tillegg til arrangementene ovenfor, kan jeg ikke unnlate også å nevne at vi i hele denne perioden også sender ut professorer og andre vitenskapelige tilsatte til de videregående skolene i Agder, der de møter og forteller elevene om aktuelle tema og funn fra deres vitenskapelige forskningsområder, sier Jan Arve Olsen.

Tiltaket heter Møt en Agder-forsker, og enkelte av professorene er så populære at de hittil er bestilt over 15 ganger – fra Flekkefjord i vest til Risør i øst. Tiltaket starter 20. september.

- Videre har vi en kronikkserie med tilsammen ti kronikker om aktuelle tema i regionavisene Agderposten og Fædrelandsvennen. Føarste artikkel var på trykk i Fædrelandsvennen 16. september, og resten kommer i løpet av forsknignsdagenes hovedperiode, som i år er fra 16. til 27. september, sier Jan Arve Olsen.