Alle må ha pin-kode på alle mobile UiA-enheter

Mobiltelefoner, nettbrett eller bærbare PCer – enkle å ta med, og lette å miste. Derfor må alle legge inn pinkode på det mobile utstyret.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siikkerhetsmåned - innfører pin-kode: (Illustrasjon: Thomas Andersen)

(Illustrasjon: Thomas Andersen)

Når enheter forsvinner - om de er mistet eller stjålet eller begge deler - inneholder de som oftest informasjon som UiA ikke vil spre av sikkerhetsmessige årsaker, og bilder og tekst som det er kjipt å miste for den enkelte personlig.

Fra 5. oktober klokka 22 må derfor alle mobile enheter ha pin-kode for å slippe deg inn på UiA-e-postkontoen. Det gjelder alle UiA-enheter, men også private telefoner og andre mobile enheter. Bærbare PC-er må en logge seg inn på i utgangspunktet, så der er kodingen ivaretatt.

Scroll ned så finner du framgangsmåten for å legge inn pin-kode.

Sikker oppbevaring

- De mobile enhetene inneholder massevis av informasjon, både privat og i forbindelse med arbeidet. Noe er viktig og sensitivt og må sikres av den grunn – andre ting kan være bare pinlig å miste, sier UiAs IT-sikkerhetsrådgiver, Anette Thorkildsen Osaland.

- Du får også mulighet til selv å fjernslette innholdet på mobile enheter, dersom de blir mistet eller stjålet, supplerer fagsjefen for UiAs datasenter, Helge Høynes.

På den sikre siden - er laget spesielt for sikkerhet i universiteter og høyskoler. Den er helt fersk - åpnet mandag 2. oktober - og er tilgjengelig med mange gode råd og tips.

Sikkerhetsmåneden oktober:

Oktober er sikkerhetsmåneden for alle statlige etater – det vil si at da blir det satt et ekstra søkelys på sikkerhet. Det betyr slett ikke at sikkerhet er noe en skal tenke på i oktober – men denne måneden bør hver enkelt bruke til å innarbeide gode sikkerhetsrutiner i hverdagen. Og de skal praktiseres hver dag hele året.

Nasjonal sikkerhetsmåned arrangeres i år for 7. gang. Kampanjen koordineres av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), som er en del av regjeringens helhetlige satsing på informasjonssikkerhet i Norge. NorSIS er faglig underlagt Justis- og beredskapsdepartementet.

Andre gode nettsteder for trygghet på nettet:

NorSiS driver Slettmeg.no - med gratis råd– og veiledningstjeneste for deg som føler deg krenket på nett.

Nettvett.no - Informasjon, råd og veiledning om sikrere bruk av Internett og sosiale medier. Gir også veiledning om å sikre mobil og datamaskiner mm.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er Norges ekspertorgan for informasjons- og objektsikkerhet, og er det nasjonale fagmiljøet for IKT-sikkerhet. Direktoratet er nasjonal varslings- og koordineringsinstans for alvorlige dataangrep og andre IKT-sikkerhetshendelser.

Sikkerhetsmåned - Rapporter sikerhetsbrudd (Illustrasjon: Thomas Andersen)

(Illustrasjon: Thomas Andersen)

Dette må du gjøre – Ipad og iPhone:

Når du ønsker å gå inn på en e-post fra UiA, vil du få opp en melding - om du ikke alt har lagt inn pin-kode. Følg de tre trinnene du ser på bildet under, og du er i gang:

Skjermbilde av mobil med framgangsmåte for pinkode-innlegging - for Apple-produkter.

Dette må du gjøre - Windows PC

Windows PCer som har konfigurert standard Epost-app som følger med Windows (ikke Outlook) kan få denne meldingen. Godkjenn innstillingene og det er OK.

Windows skjermbilde konfigurering e-post, skjermdump.

Dette må du gjøre – android-telefoner og nettbrett:

Begge er meldinger du får opp om du har lagt inn pin-kode eller passord, og bruker standard e-post-app. Velg "oppdater" - og alt er ok.

Skjermbilde av mobil med framgangsmåte for pinkode-innlegging - del 1.

Når du har Android-telefon med e-post-app uten pin-kode eller passord og Outlook som e-post-app følger du denne oppskriften:

Trykk på «Aktiver» - se bildet til venstre. Da kommer bildet til høyre opp. Gå videre.

Skjermbilde av mobil med framgangsmåte for pinkode-innlegging - del 2.

Nå trykker du på «Aktivér denne enhetsadministratoren» (bildet til venstre, grønn skrift nederst) – og så setter du passord (bildet til høyre):

Skjermbilde av mobil med framgangsmåte for pinkode-innlegging - del 3.

Om telefonen din er forberedt for fingeravtrykk, kan du legge det inn nå – enten ledsaget av en pin-kode eller et passord. Det velger du selv. Om du ikke har telefon forberedt for fingeravtrykk – eller at du ikke vil bruke det – så trykker du på «Fortsett uten fingeravtrykk».

Nå er den mobile enheten oppdatert. Neste gang du skal inn på UiA-e-posten oppgir du bare koden (eller fingeravtrykket) – og så er du i gang.

Skjermbilde av mobil med framgangsmåte for pinkode-innlegging - del 4.