Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Åtte gode grunner til å studere på Sørlandet

Godt faglig og sosialt studentmiljø, tett dialog med foreleserne og rimelige boutgifter er noen av årsakene til at UiA seiler opp som en klar favoritt blant studentene.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Faksimile av studentlivet på sørlandet

1. februar blir studieoversikten for neste skoleår lagt ut, og 15. april er søknadsfristen for høyere utdanning gjennom samordna opptak. Mange jobber i disse dager hardt med å bestemme seg for studievalg og -sted.

Tobias Rysstad (23) fra Oslo går tredje året på grunnskolelærerutdanningen i Kristiansand. Ved valg av studiested var det viktig for ham å komme til en større by, samtidig som han ønsket å utfordre seg selv ved å dra til et sted hvor han ikke kjente noen.

Fakta om UiA

 • Tilbyr studier i både Kristiansand og Grimstad
 • 6 fakulteter + lærerutdanning
 • Ca. 13. 000 studenter
 • 58% kvinner, 42% menn
 • Her kan du lese mer om UiA
Tobias Rysstad, foto

STORTRIVES: Tobias Rysstad trekker fram kantinen, campus og nærhet til «alt» som noen av fordelene med Kristiansand som studiested.

– Jeg setter stor pris på at selve campus er samlet på ett sted, siden dette skaper tilhørighet og gjør det lettere å bli kjent med folk, sier han.

I tillegg til fordelen med å ha alt på ett sted, er det en rekke andre grunner til at Universitetet i Agder er et favorittsted for studenter:

1. Tett dialog med foreleserne

Studentene fremhever god og nær dialog med foreleserne som en stor fordel ved UiA.

– Vi har ofte brukt mottoet «Stort nok til mangfold, lite nok til nærhet». Forholdene er ikke større enn at det oppstår god kontakt mellom studenter og ansatte, og blant studentene på de ulike studieretningene. Dette bidrar helt klart til å skape et godt studiemiljø, sier studieveileder Jofrid Meidell.

Bla i bildekarusellen for å få innblikk i noen av studiene ved UiA:

2. Nyskapende studier

– UiA er først ute med ingeniørutdanninger i mekatronikk og fornybar energi, forteller studieveilederen. Hun legger til at UiA samarbeider tett med industrien og næringslivet i regionen. UiA er også ledende innen forskning på kunstig intelligens, og tilbyr en egen mastergrad i dette.

«Minisykehuset» på Campus Grimstad er dessuten et av Norges mest moderne og innovative undervisningsmiljø. Som sykepleierstudent her får du et helse-Norge i miniatyr som din studieplass, med tilgang til den aller nyeste undervisningsteknologien.

3. Enkelt og rimelig å bo

I forhold til mange andre steder i landet, er det rimelig å bo i Kristiansand eller Grimstad. SiA har til sammen 1500 hybler og leiligheter, alle sentralt plassert i gangavstand til UiA og sentrum. Strøm og lynraskt bredbånd er inkludert i husleien. I tillegg er mange private hybler til leie, og det er relativt enkelt å finne et sted å bo.

4. Lett å bli kjent med andre

At studiestedene ikke er så store, bidrar til stort engasjement og sterkt samhold blant studentene. Gode fadderordninger gjøre det er lett å komme inn i det sosiale miljøet. Studentene trekker selv fram hvor enkelt det er å engasjere seg både faglig og sosialt på tvers av studieretninger ved UiA.

– Her har jeg fått utrolig mange gode venner og blitt kjent med mennesker på tvers av fagfelt, sier Tobias.

Kåret til landets beste studentsamskipnad

I en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS i 2017, ble Studensamskipnaden i Agder kåret til Norges beste, med en kundetilfredshet på hele 74%. Blant tilbudene finnes:

 • Flotte studentboliger med sentral beliggenhet, både i Kristiansand og Grimstad. SiA har 1485 hybler og leiligheter, alle sentralt plassert i gangavstand til UiA og sentrum. Strøm og lynraskt bredbånd er inkludert i husleien.
 • I Kristiansand og Grimstad er det i tillegg mange private hybler til leie og det er enkelt å finne et sted å bo.
 • Kantine som har blitt kåret til landets beste flere år på rad.
 • Sørlandets største fagbokhandel, Sørbok, har utsalg på campus både i Kristiansand og Grimstad.
 • Spicheren treningssenter i Kristiansand som er eid og driftet av Studentsamskipnaden i Agder, og med rette kan kalle seg studentenes treningssenter.
 • Over 60 ulike studentforeninger. Savner du fremdeles noen? Da kan du få støtte til å starte din egen!
 • Her kan du lese mer om studentaktiviteter ved UiA.

5. Moderne fasiliteter og kantine i toppklasse

Jofrid Meidell, foto

VEILEDER: Jofrid Meidell ved UiA bistår studentene med veiledning.

– Dagens studenter har andre måter å jobbe på enn tidligere, noe UiA har vært opptatt av å legge til rette for, forteller studieveileder Meidell. Hun fremhever topp moderne laboratorier for sykepleie, ingeniørfag og ikke minst studioer for musikkstudentene. Studentsamskipnaden i Agder, som blant annet har ansvar for kantiner, helsetilbud, bolig og treningssenter, er kåret til landets beste.

– Kantinen er helt super, bygningene moderne og uteområdene kjempefine, sier Tobias. På begge campuser er det én felles kantine for alle studentene.

6. Strandliv rett i nærheten

Sørlandet har flest soldager i Norge, og du har sjø og natur i umiddelbar nærhet, både i Grimstad og Kristiansand.

– Kristiansand er en by som har «alt»; bra uteliv, kultur, natur, sportsmuligheter, og ikke minst – Bystranda. Det er rett og slett en by jeg har blitt utrolig glad i. Vi har nærhet til det aller meste, og oftest bruker jeg sykkelen som fremkomstmiddel, sier Tobias Rysstad.

Bystranda i Kristiansand, foto

MYE MORO: Bystranda i Kristiansand blir flittig brukt av studentene i sommerhalvåret.

7. Utveksling i utlandet

UiA har en egen lounge, spesielt tilrettelagt for internasjonale studenter. Utveksling er nemlig en vesentlig del av studentmiljøet her.

Så og si alle utdanninger ved UiA har mulighet for ett eller to semester i utlandet, og dette er et populært tilbud blant studentene. Skolen samarbeider med over 200 universiteter i mer enn 40 land, så derfor har også mange internasjonale studenter som er på utveksling her. Tobias benyttet seg av denne muligheten, og reiste et år til England.

– Det var spennende å bli kjent med mennesker fra hele verden, samtidig som jeg fikk innblikk i hvor annerledes det kan være å studere i et annet land, forteller han. Det ene semesteret i England, fikk han mulighet til å ta medieproduksjon som en del av lærerutdanningen.

– For min del var det veldig sunt med litt miljøforandring, treffe nye folk og få «zoomet» ut fra de vanlige rutinene, sier 23-åringen.

8. Mye praksis og gode jobbmuligheter

Universitetet satser sterkt på entreprenørskap og har en egen støttetjeneste for idérike studenter, UiA Nyskaping. Studentorganisasjonen Start UiA jobber med å fremme innovasjon og entreprenørskap mellom studenter og nærmiljøet i Agder. Fra 2020 tilbyr UiA også en egen masterutdanning i entreprenørskap.

– I tillegg tilbys egne emner i entreprenørskap i våre utdanningsprogram innen alt fra økonomiske fag til helsefag, kunstfag og humanistiske fag, forteller studieveilederen. Gjennom praksis i studiet og tett kontakt med arbeidslivet i form av oppgavesamarbeid, blir studentene enda mer attraktive for fremtidige arbeidsgivere.

– Kandidatundersøkelsen viser at 9 av 10 av våre studenter får relevant jobb i løpet av første året etter endt utdanning, og vi ser en tydelig sammenheng mellom jobb og praksis underveis i utdanningsløpet, sier Meidell.

Se videoen og få et innblikk i studentlivet på Sørlandet: