0
Hopp til hovedinnhold

50 UiA-ansatte klare for avreise til Lesbos

- Vi har møtt en utrolig velvilje. Folk er berørt av det som skjer og ønsker å hjelpe, sier rådgiver ved UiA, Janne Strøm-Fladstad. 

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Janne Strøm-Fladstad på berget av kofferter med innsamlet tøy, sko og soveposer til flyktningene på Lesbos.

Janne Strøm-Fladstad på berget av kofferter med innsamlet tøy, sko og soveposer til flyktningene på Lesbos.

Hun er overveldet over alle de positive reaksjonene hun har fått om den spontane hjelpeaksjonen hun og noen andre medarbeidere satte i gang før studieadministrasjonens avreise til Lesbos på lørdag.

- Kollegaer har kommet med ting vi vet flyktningene har bruk for når de kommer i land på øya. Mange har også gitt beskjed om at de ønsker å hjelpe til mens de er på Metochi.

24 kofferter

På få dager har de fylt opp et helt rom med klær, sko og andre ting det er akutt behov for.

- Nå er det blitt hele 24 kofferter stappfulle med klær og andre nyttige ting som skal fraktes fra Kristiansand til Lesbos. Reisefølget har også fått frivekt hos flyselskapet Aegean som skal ta oss fra Athen til Lesbos. 

 

Illustrasjon: Status Aksjon Lesbos per 1. september er 128 498 kroner

Samarbeider med lokalmiljøet

Aksjonen skjer i nært samarbeid med personalet på UiA sitt studiesenter Metochi og ildsjelene i den lokale landsbyen Kaloni. Pengene går til den veldedige organisasjonen Agkalia som ble startet av presten Papa Stratis. I dag tidlig kom den triste nyheten om at Papa Stratis er død etter lengre tids sykdom. Men hjelpearbeidet fortsetter for fullt i Agkalia.

Det er minst 13.000 flyktninger på denne øya i Egeerhavet som har omtrent like mange innbyggere som Kristiansand. På kun ett døgn forrige helg ankom 1500 mennesker. Situasjonen er prekær.

Programmet for oppholdet for UiA-gjengen blir nå preget av både studieadministrativ planlegging og hjelpearbeid. Den sedvanlige dagsutflukten er blitt redusert til en kveldsutflukt – slik at alle får anledning til å hjelpe til.

Les også:
- Spent på hva vi får se (Kristiansand avis)
Alt om UiAs hjelpeaksjon: Aksjon Lesbos 
Du kan ikke bare sitte stille og se på. Du må hjelpe (NRK)

Tekst: Olav Breen/Irene Hetlelid Svendsen

Foto/Illustrasjon: Olav Breen/Thomas Fiskå