20 nye rekrutteringsstillinger til UiA

Regjeringen fordelte i dag 100 nye stipendiatstillinger til landets universiteter og høgskoler. 20 av dem gikk til Universitetet i Agder.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er veldig gledelige nyheter, og det er en anerkjennelse av all den gode forskningsaktiviteten som skjer ved de nye universitetene. Det er et betydelig behov for de nye stipendiatstillingene, så dette vil gi et nytt løft for Universitetet i Agder, sier rektor Torunn Lauvdal (bildet).

Det var i budsjettforliket i november i år at 100 nye rekrutteringsstillinger til universiteter og høyskoler ble lagt inn i statsbudsjettet for 2015.

– En viktig del av regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning er å trappe opp med 500 nye rekrutteringsstillinger de neste fire årene, og nå tar vi et stort skritt allerede neste år, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

50 til de nye universitetene

I forliket ble det bestemt at 50 av stillingene skal fordeles mellom universitetene i Agder, Stavanger og Nordland. Universitetet i Agder får altså 20 av disse. Det samme gjør Universitetet i Stavanger får 20 mens Universitetet i Nordland får 10.

– Institusjonene skal styrke forskerkompetansen på fagområder som er trukket fram i langtidsplanen, og som er i tråd med deres faglige profil og styrker, sier Røe Isaksen.

Særlig vekt på IKT

Når det gjelder de resterende 50 stillingene, tildeles 30 for å følge opp satsingen på realfag og teknologi i langtidsplanen. Det skal særlig vektlegges at behovet for avansert IKT-kompetanse øker framover. Stillingene fordeles slik:

• Norges miljø- og biovitenskapelige universitet: 2 stillinger
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet: 11 stillinger
  • Universitetet i Bergen: 5 stillinger
  • Universitetet i Oslo: 9 stillinger
  • Universitetet i Tromsø: 3 stillinger

Styrking av lærerutdanningsmiljøer

10 stillinger tildeles for å styrke viktige lærerutdanningsmiljøer:

• Universitetet i Tromsø: 1 stilling
  • Høgskole i Bergen: 2 stillinger
  • Høgskolen i Buskerud og Vestfold: 1 stilling
  • Høgskolen i Hedmark: 2 stillinger
  • Høgskolen i Oslo og Akershus: 2 stillinger
  • Høgskolen i Sør-Trøndelag: 2 stillinger

– Regjeringen vil innføre femårig master i lærerutdanningen fra 2017. Da er det viktig at vi også styrker forskningskompetansen til lærerutdanningene, sier Røe Isaksen.

Styrking av maritim forskning

Fire stillinger fordeles for å styrke miljøer for maritim høyere utdanning. Universitetet i Tromsø, Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Høgskolen Stord/Haugesund og Høgskolen i Ålesund tildeles alle en stilling hver.

Private institusjoner

Seks stillinger fordeles til private institusjoner og skal gå til styrket forskningsinnsats på fagområder som er trukket frem i langtidsplanen. Institusjonene som tildeles stillinger, har faglig profil innen helse-, barnehagelærer- og lærerutdanningsfeltet:

• Diakonhjemmet høgskole: 2 stillinger
  • Dronning Mauds minne (barnehagelærerutdanning): 1 stilling
  • Haraldsplass diakonale høgskole: 1 stilling
  • Lovisenberg diakonale høgskole: 1 stilling
  • NLA-høgskolen: 1 stilling

I regjeringens budsjettforslag lå det 50 stillinger inne, hvorav tre stillinger gikk til å styrke Stipendiatprogrammet under Program for kunstnerisk utviklingsarbeid. Det totale antallet nye rekrutteringsstillinger i 2015 blir dermed 150.

Av: Jan Arve Olsen