20 millioner til Mechatronics Innovation Lab

Regjeringen offentliggjorde i dag at de vil bevilge 20 millioner til realiseringen av Mechatronics Innovation Lab (MIL) – eller Sørlandslab, som er det tidligere navnet. Det innebærer at det nasjonale pilottestlaboratoriet kan realiseres.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Næringsminister Monica Mæland og klima- og miljøminister Tine Sundtoft, rektor Torunn Lauvdal og leder for NODE Anne Grete Ellingsen, sammen med lokale stortingsrepresentanter for regjeringspartiene.

GLEDE: Rektor Torunn Lauvdal smilte bredt da nyheten ble presentert. Her flankeres hun av statsrådene Monica Mæland (t.v.), Tine Sundtoft (t.h.) og NODE-leder Anne Grete Ellingsen samt lokale stortingsrepresentanter for regjeringspartiene. (Foto: Nærings- og fiskeridept.)

Det var næringsminister Monica Mæland og klima- og miljøminister Tine Sundtoft som mandag 11.mai presenterte nyheten for rektor ved Universitetet i Agder Torunn Lauvdal og leder for NODE Anne Grete Ellingsen, sammen med lokale stortingsrepresentanter for regjeringspartiene.

Bevilgningen skjer i Revidert nasjonalbudsjett (RNB) for 2015, som formelt legges frem tirsdag 12. mai.

- Dette er veldig gledelig, og noe vi har jobbet lenge for. Det er et prosjekt som regionen har et stort behov for. Dagens oppstartsbevilgning er avgjørende for at prosjektet skal realiseres, men nå er det viktig at bedriftene følger opp og at statens øvrige bidrag legges inn i statsbudsjettet for 2016, sier rektor Torunn Lauvdal.

Næringsminister Monica Mæland og klimaminister Tine Sundtoft feiret nyheten sammen med Universitetet i Agder, NODE, Eydenettverket, og representanter fra Venstre, KrF og FrP.

Næringsminister Monica Mæland og klimaminister Tine Sundtoft feiret nyheten sammen med Universitetet i Agder, NODE, Eydenettverket, og representanter fra Venstre, KrF og FrP. (Foto: Nærings- og fiskeridept.)

Et bredt engasjement fra Universitetet i Agder, næringslivet og lokale politikere har bidratt til at denne ekstrabevilgningen har fått plass i årets RNB. Forslaget om å etablere et felles forskningslaboratorium for universitetet og næringslivet ble første gang fremlagt i rapporten til Sørlandsutvalget i 2013, et utvalg som ble ledet av UiA-rektor Torunn Lauvdal.

- Det er riktig at det var Sørlandsutvalget som fremmet saken, men det var dekan Frank Reichert ved Fakultet for teknologi og realfag som hadde den opprinnelige ideen, sier Lauvdal.

MIL skal være et nasjonalt kunnskaps- og pilottestsenter med formål å styrke innovasjonsevnen, og øke regionens attraktivitet for investeringer i teknologiutvikling og arbeidsplasser. Dette er særlig viktig i en tid hvor flere leverandører til oljeindustrien vurderer å redusere virksomheten i Norge.

MIL vil være svært viktig for konkurransedyktigheten i næringen nasjonalt, men på Sørlandet spesielt. For bedriftene er tilstedeværelsen av attraktive fagmiljøer og infrastruktur viktig. Den nye laben vil være sentral for å videreutvikle den sterke kompetansen som er bygget opp spesielt ved UiA og i bedriftene i landsdelen. UiA er i dag det ledende miljøet på mekatronikk i Norge og laben vil bidra til å styrke denne posisjonen også nasjonalt.

NYBYGG: Slik kan utbyggingen ved Campus Grimstad bli. (Ill: Rambøll.)

Tekst: Paal Pedersen