193 ganger kake-takk for god praksis

Sykepleieutdanningen ved UiA er en av bare tre utdanninger i hele Norge som har greid å gjennomføre full arbeidspraksis på vanlig måte for studentene i koronaperioden.

195 ganger kake-takk for god praksis

Student Lene Utzig og dekan Anders Johan W. Andersen fra Fakultet for helse- og idrettsvitenskap takker på velsmakende vis for det gode samarbeidet mellom UiA og helsetjenestene på Agder, som har gitt sykepleiestudentene full praksis også i Korona-tiden. 193 kaker bakt av lokale bakere og konditorer blir spredt ut til institusjoner over hele regionen.

- Praksis utgjør 50 prosent av sykepleiestudiet. Det er det gode samarbeidet mellom region og UiA i mange år som gjør at vi lykkes i denne krevende tiden. Det vil vi takke sykehus og kommunehelsetjenesten for, sier dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Anders Johan W. Andersen.

- Helse-Norge trenger kvalifiserte sykepleiere med kompetansen de tilegner seg i praksis og ved utdanningsinstitusjonene. Det er krevende tider i helsetjenestene, og for Sørlandet sykehus HF er vårt gode utdanningssamarbeid med Universitetet i Agder svært viktig, sier Nina Mevold, administrerende direktør ved Sørlandet sykehus HF.

Den symbolske takken kommer som 193 sjokolade- og gulrotkaker som bakere over hele Sørlandet kjører ut til alle avdelinger og institusjoner som har studenter i praksis.

Vibeke Kristoffersen (fra venstre) hentet en av i alt 25 kaker som i dag ble levert til Sørlandet sykehus. Praksiskoordinator ved Sørlandet sykehus Vivi Tønnessen (i midten) og praksislærer Sylvi Flateland ved UiA sto for utdelingen.

Viktig støtte for studentene

- Jeg vil gjerne takke den enkelte sykepleier som tilrettelegger, tar oss med og gir oss tillit i en stressa arbeidshverdag. Praksisen hjelper oss til å knytte teori og arbeidet som sykepleier sammen, sier andreårs sykepleiestudent Lene Utzig.

Hun hadde praksis på akuttmottaket ved Sørlandet sykehus Kristiansand under de første ukene i koronakrisen.

- Å være i praksis midt under koronakrisen var svært realistisk, samtidig spennende og faglig utfordrende, sier Utzig.

Det er i alt 379 sykepleiestudenter ved bachelorutdanningene i Kristiansand og Grimstad har hatt praksis over hele Agder i koronaperioden. 213 hadde praksis i kommunehelsetjenesten ved bo- og omsorgssentrene, hjemmetjenesten og i psykisk helse.  166 studenter har sin praksis ved Sørlandet sykehus. 83 studenter var ved sykehuset i Kristiansand, 63 i Arendal og 20 i Flekkefjord.

Praksislærer ved Institutt for sykepleievitenskap Sylvi Flateland (fra venstre), direktør ved Sørlandet sykehus Nina Mevold, sykepleiestudent Lene Utzig, dekan ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap Anders Johan W. Andersen og rektor Sunniva Whittaker.

100 års-jubileum og sykepleiens år

2020 er spesielt år for sykepleierfaget. Det feires at det i år er 100 år sammenhengende sykepleieutdanning på Sørlandet. I høst skal det markeres i Arendal der utdanningen startet i 1920.

12. mai var det 200 år siden grunnleggeren av den moderne sykepleie, Florence Nightingale ble født. Året 2020 er også Verdens helseorganisasjons internasjonale sykepleier- og jordmor-år.

- Alt dette gir oss grunn til å feire, og sykepleiere over hele verden har gjennom de siste månedene vist hvilken betydning yrkesgruppen har for samfunnet, sier Andersen.