Gå til hovedinnhold

Yuanyuan Ma disputerer på mobil kommunikasjon

10. november disputerer Yuanyuan Ma for ph.d-graden i IKT, ved UiAs doktorgradsprogram i informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT). Hun er den åttende kandidaten som disputerer i dette ph.d-programmet.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

English version, scroll down

Yuanyuan Ma kom til Universitetet i Agder som stipendiat finansiert av Norges forskningsråd i januar 2007, og har arbeidet med doktorgradsavhandlingen under veiledning av professor Matthias Pätzold. Forskningsrådets prosjekt 176773/S10 har tittelen “Optimized Heterogeneous Multiuser MIMO Networks - OptiMO".

Avhandlingen har tittelen “Broadband Wireless Communication Systems: Channel Modeling and System Performance Analysis”. Forskningen konsentrerer seg om å bidra til å løse problemer dagens mobile bredbåndkommunikasjon møter, som eksempelvis overføring av store datamengder også på lite tilgjengelige steder, eller begrenset tilgjengelighet av overføringssignaler.

Arbeidet har allerede resultert i en publisert og en antatt tidsskriftartikkel, samt 10 konferansepapers. Yuanyuan Ma arbeider nå i Oslo, der hun forsker på “MIMO channel modelling and physical layer aspects of MIMO-OFDM-systems”, som hun selv beskriver det.

Ved UiA var Yuanyuan Ma med i Mobile Communications Group ved Institutt for informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) ved Fakultet for teknologi og realfag.

Prøveforelesning og disputas finner sted i: Rom C5 072, Campus Grimstad

Tid for prøveforelesning: 10. november 2011 kl 10:00

Oppgitt emne for prøveforelesning: "MIMO Fundamentals: Diversity Gain, Multiplexing Gain and Capacity in Fading Wireless Channels"

Tid for disputas: 10. november 2011 kl 13:00

Tittel på avhandling: "Broadband Wireless Communication Systems: Channel Modeling and System Performance Analysis"

Opponenter:

Førsteopponent Professor Pedro Crespo Bofill, Parque Tecnológico de San Sebastián, Spain

Annenopponent Associate professor Yan Zhang, Head of Research Group Simula Research Laboratory AS and Associate Professor at the University of Oslo, Norway

Komitéens administrator har vært: Professor Jose J. Gonzalez ved Institutt for IKT, UiA

Veileder i doktorgradsarbeidet har vært: Professor Matthias Pätzold, Institutt for IKT, UiA

Slik beskriver kandidaten selv essensen i avhandlingen:

Broadband Wireless Communication Systems:Channel Modeling and System Performance Analysis

In recent years, broadband wireless communications becomes increasingly important not only for professional applications but also for many fields in our daily routine. The reason can be explained by a large demand on high frequency utilization as well as high data rate access under high mobility environments. All these requirements, without doubt, call for intensive research efforts on how to cope with problems faced by current broadband wireless communications, e.g., limited availability of radio frequency spectrum, complex time variations in wireless fading channels, and urgent needs for good quality of service. Therefore,this dissertation is devoted to investigate roadband wireless communication systems by focusing on wideband channel modeling and performance analysis of broadband wireless communication systems.

In the dissertation, several geometry-based wideband channel models are proposed for both outdoor and indoor propagation scenarios. The proposed channel models, which can accurately describe the most important characteristics of wideband mobile fading channels, are essential for the design, evaluation, and optimization of broadband wireless communication systems. Besides, the other part of the dissertation is dedicated to investigate the performance of single-input single-output orthogonal frequency division multiplexing (OFDM) broadband communication systems and space-time coded multiple-input multipleoutput OFDM broadband communication systems. This work provides a deep insight into the performance of a broadband mobile radio communication system over realistic wideband fading channels.

About the candidate

Ms. Yuanyuan Ma received her bachelor’s degree in Communication Engineering (2004) from China’s University of Petroleum, where she won the Outstanding Student Award and the Excellent Student Leadership Award in 2003. Her final graduation project was evaluated as an excellent senior project by the university. In 2004, she joined the Master-PhD program at Shandong University, China. From 2004 to 2006, she participated in four national projects supported by the National Natural Science Foundation of China and the country’s Education Ministry Foundation.

Since January 2007, she has been working under the supervision of Professor Matthias Pätzold on her doctoral dissertation entitled “Broadband Wireless Communication Systems: Channel Modeling and System Performance Analysis” at the University of Agder, Norway. This research was funded by the Research Council of Norway (Norges forskningsråd,) through the project 176773/S10 entitled “Optimized Heterogeneous Multiuser MIMO Networks - OptiMO". The outcome of her research was published in 1 published and 1 submitted journal articles and 10 conference papers.

Contact:

Yuanyuan Ma, Mobile phone: (+47) 905 61 570