Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Studentleder Kristoffer Aamots festtale til 10-årsjubiléet

STA-lederen konstaterte at ti-året etter samlingen av HiA til én høgskole har betydd mye for studentene.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjære Ansatte, Studenter og andre gjester .

Jeg tenkte jeg skulle tale etter den britiske politikeren Anthony

Edens filosofi. Han sa at: "En tale skal ha en begynnelse og god avslutning, men først og fremst skal de to være så nær hverandre som mulig."

Da jeg fikk invitasjon til denne akademiske årsfesten, fikk jeg spørsmål om jeg kunne si noe om studentenes betraktninger rundt det at Høgskolen er 10 år. Og det fikk meg til å tenke litt.

Hva har samlingen av de lokale høgskolene gjort for oss som studenter?

Studentmiljøet er blitt større. Vi kan lese i Fædrelandsvennen i dag at det ble stor oppstandelse da det for vel 10 år siden ble bestemt at Høgskolen i Agder skulle samle alle avdelinger i Kristiansand på en campus på Gimlemoen. Jeg selv har erfaring som student ved en av høgskolens minste avdelinger, og det å komme hit til digre Gimlemoen, det er svært annerledes. Jeg forstår at både studenter og ansatte syntes tanken på en gigantisk campus var skremmende.

En stor skole kan fort bli uoversiktlig og upersonlig, og der tror jeg vi må være oppmerksomme. For det å føle at vi kjenner hverandre, både studenter og ansatte, er en viktig forutsetning for det sosiale livet på Høgskolen.

Hvordan har da opprettelsen av Høgskolen i Agder påvirket vår oppgave som studentorganisasjon?

Jeg tror på en måte at det har gjort det lettere. Vi når studentene lettere ved at de er samlet på et mindre område. Vi har likevel utfordringer på dette området. Vi ønsker i større grad med f. eks klassetillitsvalgte. Der trenger vi hjelp! Siden det er en del ansatte her i dag, vil jeg tigge litt om hjelp til å oppnå denne kontakten.

På en annen måte tror jeg opprettelsen av campus Gimlemoen har gitt oss som studentorganisasjon en større utfordring. Vi trenger engasjerte studenter. De materielle forholdene er fantastiske, og det er med på å gjøre studenter mindre engasjerte. Ikke det at vi vil ha det verre, men det er viktig at vi ser at det er mer å jobbe for.

Jeg leste en historie en gang: Det var to studenter som satt og snakket om matlaging da den ene sier: "Jeg fikk en kokebok en gang, men jeg kunne ikke bruke den." "Nei, det kan jeg tenke meg," sier den andre. "Det er vel for mye arbeid." Ja der sa du det!" sier første mann igjen. "Hver eneste oppskrift begynner med "Ta en ren tallerken…""

Uten sammenlikning for øvrig, tror jeg det er viktig at studenter ser litt verdien i å engasjere seg. Ralph Waldo Emerson sa en gang at: Uten engasjement er det aldri oppnådd noe stort", og det tror jeg er sant.

Avslutningsvis vil jeg bare gratulere oss med feiringen av 10 år som Høgskolen i Agder.