Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Studenter og arbeidsgiveres møteplass

På Arbeidslivsdagen får studenter og skole- og barnehageeiere mulighet til å møte hverandre. Etter endt studietid skal studenten ut i arbeidslivet, og da er det nyttig å være forberedt. Vite hva en arbeidsgiver ønsker og forventer, men også hva en nyansatt kan få.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nikolai Eike Amundsen, på Kunnskapsbarnehagen Espira i Stavanger, synes han har god kontakt med studentene. –Jeg synes de er flinke til å spørre, og det er fint å vise dem hva vi står for, sier han i vrimlehallen på UiA. Nå er det tredje året denne barnehagen er med på Arbeidslivsdagen, og Amundsen har sett at det virker å snakke med studentene og sende med dem informasjon. –Når vi har hatt søkere på stillinger har noen av dem blitt kjent med oss via standen, forteller han.

I vrimlehallen har studentene begynt å fylle arealet til standene, og snakke med engasjerte barnehager og kommuner. 12 stands har rigget seg til for å informere og fortelle om seg selv. Det er absolutt behov for og plass til flere i denne sektoren.

-Blir det lettere å søke jobb etter at dere har vært på Arbeidslivsdagen?

-Jeg synes vi får god informasjon på standene, og det er lettere å se om dette passer for meg. Når vi snakker med dem kan vi få tips om hvordan vi skiller oss ut blant søkerne, sier Tonje Olaussen når hun og venninnen Gunhild Evje står blant alle studentene i hallen.

-Man ser hvem som tar initiativ og har engasjement, sier Ann Kristin Hellum, når hun besøker standene. Hun legger merke til at det er flere barnehager fra den vestre delen av Agder, fra Rogaland og ingen fra Aust-Agder, og etterspør flere lokale. –Man får lyst til å komme når man ser at de vil ha deg, sier hun.

-Får dere resultater av å være med her?

-Ja, og vi snakker gjerne med studentene om et spennende faglig miljø med godt utbytte når de besøker oss. Vi har utviklet et eget pedagogisk program her på Læringsverkstedet, og det er viktig for oss å holde oss oppdatert, forteller Lene Danielsen.

-Det har vært mangel på barnehagelærere en periode, hvordan har det vært?

-Det har vært få søkere til utlyste stillinger og mange som gjerne skulle hatt dem hos seg. Noen ganger har det faktisk ikke vært søkere i det hele tatt, sier hun.

Denne situasjonen kan Kristine Vasvik Håland på Vennesla Kommunes stand bekrefte. Dispensasjonene øker hos dem etter hvert som barnehagelærere trengs og er ettertraktet. De vil snu situasjonen, og vil ha kvalifiserte pedagoger.

-Det er viktig for oss å vise at vi vektlegger flinke folk og kvalitet, og vi har gode mentorordninger, forteller Håland. De viser fram flere av kommunens prosjekter for studentene som besøker dem, og er ivrige og engasjerte.

Karrieresenteret på UiA har hatt et godt samarbeid med Utdanningsforbundet i begge fylkene i planleggingen av Arbeidslivsdagen, og nå er også lærerutdanningene kommet med som en viktig samarbeidspartner. Forløpet til dette arrangementet er kurs for en del år tilbake, og det utviklet seg etter hvert til denne dagen, med både faglig innhold og møte med arbeidsgivere. Tidligere studenter forteller om overgangen til arbeidslivet, og studentene får innsyn i hvordan arbeidsplasser tenker. Man vurderer nå å ha Arbeidslivsdagen på høsten, fordi mange pedagogstillinger lyses ut på våren. Da er det en fordel å ha kunnskap om jobbsøking i god tid. Samtidig er også arbeidsgivere interessert i å treffe studentene før de søker jobb.