Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Studentene aksjonerer for bedre økonomi

Onsdag 1. september aksjonerer studenter over hele landet for å bedre studentøkonomien. Også ved Høgskolen i Agder vrenger studentene lommene sine, for å demonstrere at de ikke klarer seg økonomisk med de rammene som lån og stipend gir i dag.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her følger pressemeldingen som er sendt ut av STA-leder Kristoffer M. Aamot:

Studentene på Høgskolen i Agder demonstrerer for lønnsøkning.

1. september vrenger studentene på Høgskolen i Agder bukselommene, som et symbol på for lite lån og stipend. Studentene krever at politikerne skal gi en lønnsøkning i 2005.

Levekårsundersøkelsen konstaterer at studentene trenger en minsteinntekt på 130 000 kroner. I dag får de en støtte på 80 000 kroner. – Stipend og lån har ikke økt i samsvar med den nyinnførte kvalitetsreformen. Den har til hensikt å gjeninnføre heltidsstudenten, sier leder i Studentorganisasjonen i Agder, Kristoffer Aamot.

Markeringen vil begynne onsdag morgen med lommevrenging blant skolens studenter. Det vil samtidig bli samlet inn søppel som studentene har i lommene sine, såkalt lommerusk. Dette vil bli sendt til StL sentralt hvor de lager "Lommerusken". En statue som skal overrekkes utdanningsministeren. I lunsjen vil studentene markere sine meninger med en felles vrengning på plenen eller i kantina.

Kampanjen "Vreng lommene" vil foregå på samtlige høgskoler i Norge. – Dette er et krav som studentene står sammen om. Det ikke en naturlig grunn til at andre arbeidsgrupper skal få indeksregulert lønn, mens studentene må stå på barrikadene for hver krone i lønnsøkning, sier Aamot.

Offentlig studiefinansiering er etablert for å sikre at alle mennesker i Norge har lik rett til utdanning, uavhengig av geografi, kjønn, eller egen og foreldrenes inntekt. – Det har vist seg at mange studenter er avhengig av finansieringsstøtte fra foreldrene, og dette bryter med prinsippet om at alle skal ha lik rett til utdanning hvis ikke studiestøtten øker, avslutter Aamot.

Studentenes Landsforbund er Norges største studentorganisasjon og representerer 105 000 studenter ved 30 statlige og private høgskoler. StL er partipolitisk uavhengig og ivaretar og fremmer studentenes økonomiske, faglige, kulturelle, sosiale og demokratiske interesser. Mer informasjon om StL finner du på www.stlweb.no