Sterk innsats i forsker Grand Prix-finalen

Gunstein Skomedal fra Fakultet for teknologi og realfag fikk topp karakterer fra fagdommerne i Forsker Grand-Prix-finalen i Oslo lørdag, men gikk ikke helt inn til superfinalen.

Lørdag kveld møtte kunnskapsminister Kristin Halvorsen og 500 publikummere til finalen mellom ti doktorgradskandidater som hadde gått videre fra sine delfinaler.

- Aldri har nivået i finalen vært så høyt, uttalte fagjuryen etter konkurransen.

Hjerneforskning i Bergen vant

I den nasjonale finalen av Forsker Grand Prix 2013, var det Silja Torvik Griffiths, Haukeland universitetssykehus, som overbeviste publikum og dommere. Norges beste forskningsformidler fenget alle med sitt foredrag «Jeg kan se hvor du tenker». Les om vinneren i UIBs nettavis "På høyden":

Ved hjelp av avbildningsmetoder har Griffiths vist at det er forskjeller i hvordan hjernen fungerer hos barn som er født ekstremt for tidlig, sammenliknet med barn født til termin.

«Det betyr at disse barna faktisk ikke bare er late, spesielt vimsete eller dårlige til å konsentrere seg. Deres tidlige ankomst påvirker hjernen, og dette kan gi slike symptomer», sier Griffiths i en pressemelding om konkurransen.

Hun påpeker videre at de fleste som er født for tidlig klarer seg bra, men at forskningen er viktig fordi disse kan klare seg enda bedre med forståelse, hjelp og støtte fra omgivelsene.

Topp dommerscore

Fra delfinalen Forsker Grand Prix Sør deltok Gunstein Skomedal, UiA, og Irmelin Kjelaas, HiT.

Gunstein gjorde god figur med sitt foredrag om termoelektrisitet og materialet skuteruditt, og fikk skryt av fagdommerne (skuespiller Ellen Horn, forskningsredaktør Knut Olav Åmås og paleontolog og vitenskapsformidler Jørn Hurum) for sin engasjerende formidling.

Irmelin Kjelaas, HiT, trollbandt dommerne med sin sterke fortelling om samtaler mellom enslige asylbarn og barnevernet her i Norge. Til tross for at Irmelin var dommernes favoritt med full pott på karakterskalaen i begge runder, var det Griffiths som vant flest publikumsstemmer.

Andre temaer som ble berørt i løpet av ti ganger fire minutter med imponerende forskningskommunikasjon, var kuer og kalver, medisiner fra det kalde Norskehavet og bølgefremdrift av skip – for å nevne noen.

Finalen i Forsker Grand Prix 2013 ble avholdt i Edderkoppen teater i Oslo.

Les Forskningsrådets direktør Arvid Halléns blogg fra Edderkoppen:

Les reportasje fra finalen på Høgskolen i Telemarks nettsider:

Se omtale av regionfinalen i Forsker Grand Prix Sør i Porsgrunn:

Mer om Gunstein Skomedals forskning i Grimstad Adressetidende:

Se Forskningsdagene i Agders nettsted:

De nasjonale Forskningsdagenes nettsted:

Program Forsker Grand Prix finale 28. september 2013:

Se reportasje fra Forsker Grand Prix-finalen i avisen Telen på Notodden: