Gå til hovedinnhold

Spennende fysikkbok fra Reidun Renstrøm

- Da filosofene fratok gudene deres makt over naturens fenomener og erstattet dem med naturlover, skapte de naturvitenskap. Det sier førstelektor Reidun Renstrøm i en ny og spennende bok om hvordan fysikkens verdensbilde har utviklet seg siden antikken.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

"Fysikkens historie" er rett og slett en fagbok i vitenskapshistorie, skrevet så godt at den bidrar til å gjøre fysikk enda mer spennende. Boka er i hovedsak skrevet for fysikkstudenter og lærere, men er også tilgjenglig og vel verd å lese for folk uten bakgrunn i fysikk.

Brøt med mytologien

- Naturvitenskapen ble født da greske naturfilosofer for mer enn 2500 år siden brøt med mytologien som forklaringsmodell på naturfenomener, sier Reidun Renstrøm i boka.

Hun begynner historien med filosofenes utvikling av det greske verdensbildet, og avslutter med Niels Henrik David Bohr og Albert Einsteins diskusjon om tolkningen av den nye kvantemekanikken .

Hva er evig i verden?

Blant de første spørsmålene som ble reist i naturvitenskapen var:

Hvilken form har Jorden og hvor er dens plass i kosmos? Hva er det uforanderlige og evige i verden? Hvordan forklare bevegelser på Jorden og i himmelrommet?

- Svarene var rådende i Europa i nesten 2000 år. Seinere revolusjoner i fysikken førte til nye svar på de samme spørsmålene.

Reidun Renstrøm er førstelektor i fysikk ved Fakultet for realfag. Hun har gitt ut flere lærebøker i fysikk og publisert artikler om utviklingen av kvanteteorien. I 1997 gav hun ut "Kraft og bevegelse. Innføring i mekanikk". Boka "Fysikkens historie" er utgitt på Høyskoleforlaget.