Ordfører blir fakultetsdirektør

Kristiansands ordfører Per Sigurd Sørensen har takket ja til stillingen som fakultetsdirektør ved UiAs Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap. Han tiltrer i slutten av november – etter valget og etter en lenge planlagt ferie.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stillingen som fakultetsdirektør ble ledig etter Svein Vangen, som er ansatt som daglig leder for Listerrådet. Foruten Sørensen var det flere godt kvalifiserte kandidater til stillingen, opplyser universitetsdirektør Tor A. Aagedal.

- Konstituert fakultetsdirektør André Tofteland vil fortsette i stillingen fram til Sørensen tiltrer ultimo november måned. Tofteland har gjort en god jobb i sin vikarperiode og er en viktig ressursperson for å utvikle både fakultetet og UiA videre, konstaterer Tor A. Aagedal.

Per Sigurd Sørensen er 54 år, er gift med Bibbi (Beatrice) som er førskolelærer og bor på Lund i Kristiansand. Ekteparet har to voksne sønner.

Bred næringslivserfaring

Den nye fakultetsdirektøren er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen, og har bred bakgrunn fra internasjonalt orienterte bedrifter som administrator og økonom. Før han ble ordfører for fire år siden var han bankmann, og tanken var å returnere til Nordea.

- Etter studiene begynte jeg i Esso i Stavanger, og fortsatte så videre til Kristiansand etter et par års tid. I hjembyen var jeg i Kristiansand jernstøperi, Westamarin og Mosvold Shipping før jeg begynte i banken. Før jeg ble bankmann hadde jeg 12-14 år i næringslivet, sier kristiansanderen. - Gjennom politikken har jeg også opparbeidet god kunnskap om offentlig forvaltning.

På Jernstøperiet og hos Mosvold var Sørensen økonomisjef, på Westamarin var han finanssjef til bedriften gikk konkurs. I Nordea arbeidet han i Bedriftsavdelingen som assisterende banksjef, der han var kontaktpunkt for de større bedriftskundene.

- Den solide og variererte yrkesbakgrunnen kombinert med gode referanser var utslagsgivende for at Sørensen ble vurdert som den mest kvalifiserte kandidaten, sier Aagedal

Samfunnsperspektiv.

- Hvorfor UiA?

- Jeg har sans for universitetet, har fulgt med i oppbyggingen og tror det er en spennende arbeidsplass med mange sterke, dyktige fagfolk og individualister, og med viktig samfunnsoppdrag i å utvikle og formidle kunnskap, svarer ordføreren – en smule politisk korrekt.

- Politikken har gitt meg et litt annet, mer samfunnsmessig perspektiv på ting. Det er ikke bare økonomi som teller, sier Per Sigurd Sørensen.

God ressursutnyttelse er viktig, men ofte må en prioritere mellom mange gode formål. Og tror det er der han kan tilføre Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap mest – gjennom sin praktiske erfaring som administrator i næringslivet og bankmann, kombinert med innsikten i politiske prosesser. Samspillet mellom næringsliv, politikk og UiA fascinerer.

Administrator

- Men det er jo først og fremst administrasjon jeg skal arbeide med, ikke det vitenskapelige. Men jeg håper at jeg kan bidra til samspill med samfunnet også.

- Som ordfører har du styrt ei slunken bykasse. Det er ikke noen Sareptas krukke du kommer til nå heller – der mange har gode faglige prosjekter fakultetet ønsker midler til, mens økonomien sier stopp?

- Det er klart det blir utfordringer i det interne samspillet, og penger er det aldri nok av. Prioriteringer må til, så da gjelder det bare å finne systemer så de blir best mulig, sier ordføreren og blir politiker igjen.

Per Sigurd Sørensen gleder seg til å ta fatt på utfordringene. Etter valget, og etter ferien.

- Og så er jo fremdeles noen av mine gamle lærere fra høyskolekandidatstudiet i fakultetsmiljøet – Arild Sæther og Ib Eriksen, for eksempel sier siviløkonomen – og lister opp flere andre navn mens ADH-minnene fra studietiden før han reiste til Bergen strømmer på.

Så signerer han ansettelsekontrakten og fortsetter ordførerferien.

- Nå blir det kortere fra jobb til Spicheren, gliser den fordums konkurransesvømmeren. – Fysisk aktivitet er viktig. Jeg er på Spicheren flere ganger i uka om jeg får det til.

Fra neste år med UiA-rabatt. Det gleder sikkert en økonom.