Gå til hovedinnhold

Fiolingave til UiA

Universitetet i Agder får disponere en verdifull fiolin. Instrumentet skal brukes av musikkstudenter ved Institutt for klassisk musikk og musikkpedagogikk.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ingen av mine barn eller barnebarn spiller fiolin.  Kan dere bruke dette instrumentet på UiA?

Det var spørsmålet 88 år gamle Edmund Haarr stilte Fakultet for kunstfag, og svaret var klart; ja!

– Dette er et flott instrument, og vi er svært glade for å få disponere det. Vi skal ta godt vare på den verdifulle fiolinen, sier instituttleder Randi Margrethe Eidsaa.

Rørende vakkert

I Sigurd Køhns hus på UiA lyder følsomme toner fra Bach. Masterstudent Narek Darbinyan fra Armenia spiller på fiolingaven og minikonserten er til ære for instrumenteier Haarr.

– Dette er rørende vakkert, og bringer fram sterke minner om da jeg var gutt på 1930-tallet og hørte min far øve på fiolinen,  sier Haarr.

Fiolinen tilhørte nemlig Edmunds far, musiker Peder Georg Haarr. Han var kinomusiker før lydfilmens inntog og han spilte i orkesteret om bord på amerikabåten Stavangerfjord. Edmunds far døde i 1935, mens Edmund bare var 10 år gammel. Derfor betyr minnene og fiolinen så mye for ham.

– Dette var fars beste fiolin, bygd etter oppskrift fra en fransk fiolinmaker, sier Haarr mens han viser fram bilder av sin far med instrumentet på armen.

Historie og sjel

– Det er veldig interessant å lære instrumentets historie, og det er en ære for meg å spille på instrumentet, sier Narek. – Hvert instrument har sjel. Nå blir instrumentet en del av meg og mitt musikerliv.

Han skal bruke fiolinen fram til avlagt eksamen våren 2014. Etter det er det ny student som får nyte godt av Edmund Haarrs gave.

Du ser og hører mer om denne historien på NRK-Sørlandet: