Fikk pris for pionerarbeid om ungdomslitteratur

Førsteamanuensis Svein Slettan har fått Kari Skjønsbergs pris til fremme av forskning om barne- og ungdomslitteratur. Han fikk prisen for sitt pionerarbeid som ungdomslitteraturforsker.

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dette er selvsagt veldig moro. Jeg er glad og takknemlig over å ha fått prisen. Det gir oppmuntring og lyst til å arbeide videre med litteraturforskning, sier Svein Slettan (bildet).

Prisen, som ble tildelt under konferansen Jenter og makt! på Høgskolen i Oslo og Akershus før helgen, består av et reisestipend på kr. 10 000.- og et grafisk blad.

- Jeg vet ikke akkurat hva jeg skal bruke pengene til ennå. De er i form av et reisestipend, så det er vel meningen at jeg skal reise et sted jeg kan få faglig utbytte av å være. Det er nok av muligheter til det, så noe finner jeg sikkert, sier han.

Pionerarbeid

Juryen la i sin begrunnelse for prisen vekt på Slettans pionerarbeid som ungdomslitteraturforsker. I doktoravhandlingen fra Universitetet i Agder, 2009; Mannlege mønster: Maskulinitet i ungdomsromaner, pop og film, er kjønnsidentitet et sentralt tema. Artiklene i avhandlingen undersøker tekstenes spenninger mellom ulike bilder av mannlighet.

Slettan er den første norske forsker som tar en litterær doktorgrad på ungdomslitteratur. Hans forskning omfatter, i tillegg til avhandlingen, en rekke artikler i antologier og tidsskrifter. Nylig bidro han med artikkelen "Ski Tracks in the Wilderness: Nature and Nation in Norwegian Young Adult Books from the 1930s" i antologien The Nation in Children's Literature.

Andre prisvinner fra UiA

Svein Slettan arbeider ved Institutt for nordisk og mediefag på UiA. Han er den ene av to forskere som får Kari Skjønbergs pris i år; den andre er førsteamanuensis Åse Marie Ommundsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Slettan er den andre ansatte ved institutt for nordisk og mediefag på UiA som får Kari Skjønbergs pris - professor Elise Seip Tønnessen fikk prisen i 2011.

Mer:· Se hele jurybegrunnelsen HER!·

Se mer om prisutdelingen HER!

Kort om Kari Skjønsbergs pris

Kari Skjønsbergs pris til fremme av forskning om barne- og ungdomslitteratur deles ut annen hvert år av Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus, i forbindelse med Kari Skjønsberg-dagene. Prisen består av et grafisk blad og et reisestipend på 10 000 kroner.

Prisen er oppkalt etter Kari Skjønsberg, som fra 1968 til 1994 underviste i barnelitteratur ved Statens bibliotekhøgskole, senere Avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag ved Høgskolen i Oslo. Prisen ble opprettet på hennes 70-årsdag i januar 1996, og første gang utdelt i 1997. Siden da har disse fått prisen:

1997 – Norsk barnelitteraturhistorie av Tone Birkeland, Gunvor Risa og Karin Beate Vold

2000 – Harald Bache-Wiig

2002 – Åsfrid Svensen