Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Dataspill som barneteater i Alladin

Mandag klokka 10 får de 22 elevene fra Tånevig grendeskole i Søgne se resultatet av samarbeidet med åtte barneteaterstudenter fra HiA, på premiereforestillingen i Alladin – for tiden teaterscene – i Kristiansand.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Studentene fra Fakultet for kunstfag gjennomfører nå siste halvår i sin bachelorgrad eller faglærerutdanning, og har valgt fordypningsemne i barneteaterkunst ved Institutt for teater .

 

To åpne forestillinger

 

Stykket spilles hele neste uke, med premiere mandag 5. mars klokka 10 – med teaterforfatterne fra Tånevig ringside, altså. Hele uka er fylt opp med utsolgte skoleforestillinger to og tre ganger daglig – men det er to muligheter til å få se stykket:

 

- Onsdag 7. mars klokka 18 og lørdag 10. mars klokka 11 er det åpne forestillinger, forteller høgskolelektor Marit Wergeland Egilstad .

 

I Alladins lille sal er setene fjernet og erstattet av 25 kontorstoler – mens 15 vanlige stoler er klint inn til veggen bakerst. Under forestillingene skal barn sitte på kontorstolene og svinge seg, mens de voksne ryddes av veien…

 

 

Moderne eventyr

 

Svært kort fortalt går stykket – som tar rundt 40 minutter – ut på at en gutt forviller seg inn i dataverdenen.

 

Der opplever han mye rart – og det samme gjør venninnen hans som skal forsøke å få gutten ut av den virtuelle verdenen han er innestengt i. Jenta må også kjøpe seg verktøy – eller rettere sagt fordeler – av gamemasteren, i arbeidet med å befri gutten.

 

- Temaet ga oss en flott inngangsbillett til å lage flere korte stykker inne i eventyret. Flere av stykkene er gjenkjennbare dataspill, sier høgskolelektor Marit Wergeland Egilstad.

 

 

- Hele veien er barneperspektivet i fokus, det er det som setter rammene i stykket. Dette er barnas forestilling, og studentene skal legge alt til rette for det. I tillegg til at de skal lære om alt som må til for å få et stykke opp å stå – og så skal de skrive oppgave til slutt, sier stipendiat Merete Elnan.

 

Elnan og Egilstad er veiledere for studentene både kunstnerisk og praktisk. Ingeborg Riis, førsteårsstudent ved faglærerutdanningen, er tekniker og holder orden på lys og lyd.

 

Tånevig-samarbeid

 

Elevene ved Tånevig Grendeskole AS i Søgne har altså deltatt i arbeidet med å få fram stykket. De 22 elevene går i 1. – 5. klasse.

 

Studentene besøkte Tånevig i to dager, og fulgte elevene også i friminuttene disse dagene..

 

- Elevene skulle dikte historier som tok utgangspunkt i det de er opptatt av. Dessuten leste vi småstykker sammen, og så brukte vi enkelte ord som elevene laget historier ut fra, forteller Ina Strøm, som har den ene hovedrollen i eventyret.

 

Målet var å finne ut hva barn er opptatt av, elevene var gjennom intervjusekvenser med hverandre i regi av studentene og til slutt fikk elevene oppgaver de måtte løse under tidspress:

 

- De fikk en overskrift, og skulle skrive historien til overskriften på få minutter, sier Liv Huisman.

 

Poenget var at elevene skulle skrive rett ut, med minimal tankevirksomhet.

 

Forrige fredag var så Tånevig-.elevene på tur til Alladin for å sjekke resultatet, og var fornøyd. Men studentene har finpusset siden – dag og natt….

 

Vi kan bare legge til: Break a leg everyone…