Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Teknologisk toppfotball

Hvordan forbedres fotball med teknologi? Professor Matt Spencer på UiA gir oss svar.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vesten spilleren har på seg måler blant annet bevegelse, hurtighet og intensitet, foto.
Vesten spilleren har på seg måler blant annet bevegelse, hurtighet og intensitet. Foto: Catapultsports.com

- Det er vanlig i toppfotball å måle spillerne både fysisk og teknisk. Tidligere var det behandlet hver for seg, men nå ser vi en trend med mer og mer integrering av data for å se sammenhenger. Elitelag trener med sensorer på seg, som sender informasjon om hvor lenge de løper, akselerasjon, total distanse, hastighet og vendinger og mange andre data.

Forebygger skader med statistikk

Blant verdens beste fotballag er det i dag utstrakt bruk av teknologi, både før, under og etter kamper og trening. Målet er å gjøre fotballen mindre tilfeldig, og kanskje gi et lag en liten fordel.

Professor Matthew Ronald Spencer forsker på idrett og teknologi, foto

Professor Matthew Ronald Spencer forsker på idrett og teknologi.

 - Ved hjelp av teknologi kan trenere og assistenter se på spillerbelastning og restitusjon, for enkelt å kunne planlegge hvordan de skal nå toppform på kampdager. Det brukes også til å lære hva som skjer før en skade. Ved å kartlegge treninger digitalt kan du enkelt se hva som skjedde før en skade inntraff. Slik kan lag forebygge skader, sier Spencer.

Landslagproblemer

Fotballspillere bruker mye mer tid på klubbfotball enn landslag. Det er derfor en utfordring for landslagene å ha nok data på sine egne spillere. Men også der gjøres det fremskritt.

- Fotballklubber samler inn informasjon om spillerne sine, men landslag har ikke den samme frekvensen på treninger og kamper. I England har de nå startet med å samle inn data fra klubbene spillerne kommer fra, for å kunne få mer oppdaterte data, sier Spencer.

En sport som fotball blir hele tiden analysert og beregnet, og den har blitt det lenge. Men ikke på denne måten.

- Før ble intensiteten til spillerne målt, men det var og alt som ble målt. I dag kan sensorer sammenstille informasjonen slik at du kan se hvordan intensiteten var når en spiller hadde ballen, var uten ball, spilte forsvar eller var i angrep. Det som avgjør er hvordan lagene tolker dataen. Det nytter ikke å samle en haug med data hvis vi ikke klarer å skille ut hva som er viktig og ikke. De gode lagene bruker disse verktøyene til å tilpasse seg motstandere. De kan for eksempel bruke GPS til å se på hvor tett forsvaret spiller, sier Spencer.

Vestene er ikke tillatt å benytte under kamp, men på trening brukes de ofte, foto.

Vestene er ikke tillatt å benytte under kamp, men på trening brukes de ofte. Foto: Catapultsports.com

Foto: Catapultsports.com

Norsk fotball følger med

Til høsten planlegger han et nytt forskningsprosjekt, som skal kombinere fotball og kunstig intelligens.

- Dette kan gi en helhetsvurdering på en helt annen måte. Dette er det neste nivået av teknologien, og det er interesse i forskningen vår fra norske klubber på toppnivå, sier Spencer.