Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Pønkeren og professoren leser Nietzsche

Professor Einar Duenger Bøhn og punkrocker Kristopher Schau har lest Nietzsche. I en podkast skal de prøve å ta inn over seg filosofens ideer.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilde av Kristopher Schau og Einar Duenger Bøhn.
Kristopher Schau (t.v.) og Einar Duenger Bøhn har premiere på sin podkast mandag 11. januar.

– Jeg ble først kjent med Kristopher da jeg var med på hans podkast Rekommandert, for å snakke om meningen med livet. Senere ble jeg også med for å snakke om teknologi, og vi fikk god kjemi. Jeg hadde en idé om å lese Nietzsches samlede verker, og gi det ut som podkast. Han trengte et halvt sekund på å si ja, sier UiA-professoren.

– En punkrocker og en filosof? Hvordan ble det slik?

– Å lese såpass mye Nietzsche er et ekstremt prosjekt, og Kristopher har god erfaring med ekstreme prosjekter.

Hver bok får egen episode

De har brukt sommeren, høsten og vinteren på å pløye gjennom Nietzsches 16 bøker. Hver bok får sin egen episode, spilt inn live på Drammen teater. Den første episoden av «Kristopher og Einar leser Nietzsche» streames direkte på Facebook mandag 11. januar. Det er ikke forventet at lytterne har mye kjennskap til den tyske filosofen fra før. 

Bilde av Einar Duenger Bøhn.

Professor Einar Duenger Bøhn vil gjøre filosofi gøy igjen.

– Vi skal ikke lese dette som akademikere, men se om vi virkelig kan ta Nietzsches ideer alvorlig. Hvis Gud er død, hva har det å si for oss? Hva handler bøkene om, og hva får vi ut av dem? Det er vanskelig å lese ham uten å ta ting personlig, fordi man ofte føler at han fornærmer deg og tråkker på deg, sier Duenger Bøhn.

Nietzsche ville nok ikke likt dagens samfunn, sier Duenger Bøhn. Grunnen er hans sterke hat mot tiden han selv levde i, og de trendene som han så begynnelsen til på den tiden, har bare blitt sterkere med tiden.

Her kan du se hvordan Kristopher Schau opplevde slutten på Nietzsches første bok:

Klaget på telegrafen

– Nietzsche klaget på at ting gikk så fort med telegrafen, og gjorde narr av de som leste avisen hver dag. Han skulle bare visst hvor fort tingene går nå om dagen. Han hever seg over sin egen samtid, og skriver for fremtidens lesere som har gått videre moralsk. Men det er ikke slik at vi har oppnådd det han ønsket, sier Duenger Bøhn.

Den tyske filosofens syn har blitt tolket på mange måter, til støtte for både nazisme og anarkisme, selv om Nietzsche selv kritiserer både nasjonalisme, sosialisme og anarkisme. Nietzsche skriver mye om «slavemennesket», altså det mennesket som føyer seg etter samfunnets normer og verdier. På den andre siden er «overmennesket», som ikke har noen hemninger og lar lysten drive seg.

– Jeg har lyst til å gjøre filosofi gøy igjen. Faget blir fort tørt i akademia, men Nietzsche er langt fra tørr. Jeg håper vi kan forandre de som lytter, på en eller annen måte, sier professor Einar Duenger Bøhn.