Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Internasjonal musikkuke reiser til Kilden

Verdensmusikk der sterke bidrag fra Setesdal, Kambodsja og Libanon går sammen i en session-uke som ender i konserten "Journey" i Kilden teater og konserthus onsdag 25. mars, preger UiA.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Journey - KSO møter verden - konsertplakat.

Den internasjonale musikkuka startet til begeistring med konsert i Kristiansand domkirke, der professor Jan Gunnar Hoff framførte jazzmessen "Meditatus" med UiAs kor og symfoniorkester og Franz Schuberts messe i G-dur for blant andre Fædrelandsvennens utsendte. Se mer om konserten på uia.no og på Rytmisk linjes facebookside, der artikkelen på fvn.no fra konserten kan leses uten betalingsmur:

Se også artikkel på Fakultet for kunstfags nettsider om konserter fredag 20. marsProsjektet Bach in The Subways som er et internasjonalt konsept som ble opprettet av den amerikanske cellisten Dale Henderson for å skape interesse for klassiske musikk. Han tok med seg celloen sin til en undergang i New York der han begynte å spille for tilfeldig forbipasserende.

En uke uten grenser – Music Without Borders

20 - 25. mars er det Internasjonale dager hvor Music Without Borders, Setesdal og prosjektleder Bjørn Ole Rasch er sentrale ingredienser. Ingolv Haaland er universitetslektor, koordinator for bachelor- og masterstudiene ved UiAs Institutt for rytmisk musikk og ph.d.-kandidat i rytmisk musikk. De internasjonale dagene munner ut i en stor konsert i Kilden onsdag 25. mars – Journey - se under - ledet av Ingolv Haaland.

Ingolv Haaland leder den internasjonale musikkuka. Han er assisterende prosjektleder i det utøverbaserte forskningsprosjektet "Music Without Borders – Tradisjonsmusikk fra Telemark i møte med verdensmusikere", universitetslektor, koordinator for bachelor- og masterstudiene ved UiAs Institutt for rytmisk musikk og ph.d.-kandidat i rytmisk musikk. "Journey" og opplegget rundt er en del av hans doktorgradsarbeid. (Foto: UiA)

Ingolv Haaland leder den internasjonale musikkuka. Han er assisterende prosjektleder i det utøverbaserte forskningsprosjektet "Music Without Borders – Tradisjonsmusikk fra Telemark i møte med verdensmusikere", universitetslektor, koordinator for bachelor- og masterstudiene ved UiAs Institutt for rytmisk musikk og ph.d.-kandidat i rytmisk musikk. "Journey" og opplegget rundt er en del av hans doktorgradsarbeid.

Haalands doktoravhandling tar utgangspunkt i tre ulike musikalske produksjoner og utvikling av egen sound, med egenkomponert materiale utarbeidet i Sørøst-Asia, Midtøsten og Europa (2014 - 2018). Disse gir et utgangspunkt for å se på prosessene i videre skriftlige analyser.

Haaland er også assisterende prosjektleder i det utøverbaserte forskningsprosjektet "Music Without Borders – Tradisjonsmusikk fra Telemark i møte med verdensmusikere" (2014 - 2017) med professor Bjørn Ole Rasch som prosjektleder.

Programmet for den internasjonale kort-uken på fem dager spenner musikalsk over store geografiske avstander. Det blir naturligvis workshops og innspillinger i UiAs gode studio i Sigurd Køhns hus på UiA Campus Kristiansand.

Musikken ligger opp mot Ingolv Haalands prosjekt – med arabisk og asiatisk musikk, på dagtid lørdag og søndag i Sigurd Køhns hus, med åpne workshops og lukkede innspillingssessions hele uka i UiAs utmerkede lydstudioer. Her har Bjørn Ole Rasch en sentral rolle som produsent. Sesjonene i studio er viktige i "Music Without Borders"-prosjektet.

Mandag er det åpne forelesninger om "International musical projects and recordings" ved professor Bjørn Ole Rasch og ph.d.-stipendiat Annbjørg Lien - som arbeider med Setesdal i sin avhandling - klokka 10:00 - 11:00, fulgt av professor Tor Dybo som tar for seg "What is world music?" fra klokka 11:30 - 12:15.

Tirsdag er det øving til den store forestillingen "Journey" onsdag - og øvingene er åpne for UiAs musikk-studenter.

Khmer-konsert i Vennesla lørdag

Ouch Savy er en av Kambodsjas nye bærere av tradisjonsmusikk. Den unge vokalisten er kjær i hjemlandet – og har spilt sin musikk store deler av verden, mens hun spiller strengeinstrumentet Chapei. Hun er også en av den kambodsjanske musikk-høvdingen Kong Nays protegéer. Han overfører sin musikk-kunnskap på tradisjonelt vis. Kong Nay er blind, synger også kambodsjansk blues - og blir kalt «Kambodsjas Ray Charles». Sammenligningen er ikke ueffen – her spiller han (og Ouch Savy) – med Peter Gabriel i 2007.

For UiAs del er det enda mer spennende at Ingolv Haaland har spilt inn albumet «Asian Flow» med Ouch Savy – slik denne artikkelen i Phnom Pen Post viser: New release: Khmer vocals make soft Scandi-songs soar.

Klokka 19 på lørdagskvelden 21. mars (det starter med sosialt samvær en time før) er det konsert med tradisjonell Khmer-musikk i Vennesla kulturhus, i Foajéen. Arrangør er Norsk-kampucheansk vennskapsforening i samarbeid med UiA. Bill kr. 50,- v/inngang. 

Journey - musikk og impulser fra verden i Kilden

Et sammensatt verdensorkester av musikere og artister fra KSO, UiA, Sørøst-Asia og Midtøsten fremfører musikk under ledelse av komponist og pianist Ingolv Haaland  (ph.d.-kandidat ved Fakultet for kunstfag)

Vokalist Abeer Nehme fra Libanon er et verdensnavn og har blant annet opptrådt for paven flere ganger. Ouch Savy er omtalt over, under overskriften "Khmer-konsert i Vennesla lørdag".

Konserten inneholder urfremføringer av musikk fra Nehme og Haaland. Fra UiA-miljøet deltar også Bendik Hofseth, Hilde Norbakken, Karl Oluf Wennerberg (trommeslager for blant andre a-ha), Torbjørn Tveit og Knut Ingolf Brenna.

Sjekk anmeldelsen på Haalands album «Journey» fra 2010: Se også denne omtalen fra «javaarts» i Phnom Pen i 2011:

Haaland har invitert flere musikere og artister inn i et musikalsk landskap hvor de tilfører og utvikler komposisjonene fra sine ulike kulturelle bakgrunner. Balansen mellom det kjente og ukjente, musikalske temaer som blir tolket på ulike måter, gir en spennende og annerledes konsert i grenseland mellom verdensmusikk, pop, jazz og symfonisk.

Hør så flott forskningen på UiA kan lyde - her presenterer Ingolv Haaland "Journey":

https://www.youtube.com/watch?v=g2GrbM82k9c

Det er vakker og storslått musikk med musikalske stjerner fra verden rundt oss! Og er en forlengelse av forskningsprosjektet Music Without Borders.

I Kilden teater og konserthus onsdag 25. mars klokken 19:30. Billetter til 125/250 kroner på www.kilden.com 

Tekst: Tor Martin Lien