Gå til hovedinnhold
0
Jump to main content

Host! Hark! Snufs! Atsjooo!

Det er mange som hoster, snufser og nyser på campus for tiden. Det skaper uro blant de mange andre, som frykter at korona-virus svever som en ekkel sky rundt dem.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Illustrasjon COLOURBOX

(Illustrasjon: COLOURBOX)

Det er viktig å huske at selv om du bare er vanlig forkjølet, og har tatt negative korona-tester – så vet ikke de rundt deg dette. De frykter at du er full av omikron- eller delta-mutanter – og blir naturligvis skeptiske. Da blir hodet ofte ukonsentrert, så de får dårlig utbytte av eksamensleseinnspurten, eller annet arbeid.

Samtidig skal noen ha siste innspurt med fysisk eksamen, og det er snart juleferie. Mange blir ekstra oppmerksomme på for eksempel snufsing av frykt for å miste eksamen eller bli sittende i karantene på hybelen i jula.

Vi må tenke på hverandre.

Været spiller inn

Samtidig er det viktig å huske på at når det er vinter og kaldt, er det mange som blir litt snufsete når de kommer inn fra kulda og inn i fellesarealene.

Prøv å pusse nesen så raskt du kan, bruk papir og kast det forsvarlig i søppeldunkene, så kan iallfall noe av snufsingen bli redusert.

Kronikere blir rammet

Mange kronikere er ekstra rammet av vinteren med kaldt og fuktig vær, for eksempel astmatikere og andre som har kroniske luftveisproblemer.

For kronikerne kan det være lurt å fortelle andre i samme kollokviegruppe eller som de sitter sammen med i andre sammenhenger at de har for eksempel astma, og derfor snufser.

Uansett er det svært viktig at vi alle tar hensyn til hverandre når vi oppholder oss i fellesarealer som for eksempel kantinene eller lesesalene.

Smittesporerne

Alle bør teste seg hvis de har vært i kontakt med smittede. Les mer om nærkontakter og smittesporing: 

Du kan være smittet selv om du ikke får beskjed fra smittesporerne om at du har vært i nærkontakt med noen som er smittet. Det er den som er smittet som skal gi beskjed til nærkontaktene. Aktiviteten til smittesporerne er redusert i forhold forrige vinter. «Kommunens rutinemessige smittesporing begrenses først og fremst til nærkontakter som er husstandsmedlemmer og tilsvarende nære», heter det hos Helsedirektoratet. Les mer her:

Last ned Smittestopp-appen fra FHI, og les mer om smittesporing på FHIs nettsted om korona.

Smittevernreglene:

Hold deg hjemme hvis du er syk. Det gjelder alle, også de som skal ha fysisk eksamen. UiA legger til rette for at ulempen blir minst mulig for de som må melde seg syke. Ikke kom til campus før du er frisk.

Test deg hvis du har symptomer på korona-smitte. Hurtigtester får du utlevert fra Kristiansand kommune – og i Grimstad gjør du slik:

Vask hendene ofte. Det hjelper også mot andre smittsomme sykdommer, som forkjølelse og magasjau.

Hold avstand. En meters avstand er anbefalt nasjonalt.

Bruk munnbind. Det er nasjonale regler som sier at du skal bruke munnbind på kollektivtrafikk og andre steder der du ikke klarer å holde en meter avstand til andre. Det gjelder også på campus.

Reduser tallet på nærkontakter. Smittefaren blir redusert i takt med antallet nærkontakter du har utenfor din egen lille kohort.

Host og nys i armhulen. Dråpesmitten som henger i lufta er en viktig smittekilde. Hvis du ikke har et papirlommetørkle for hånden, så host eller nys i albukroken – ikke rett ut i rommet.

Mer info:

Les regjeringens oversikt over de nye påleggene og anbefalingene i pressemeldingen 7. desember: «Nye nasjonale smitteverntiltak for å beholde kontrollen».

Mer om universiteter og høyskoler i denne pressemeldingen: «Regjeringen gjeninnfører trafikklysmodellen i skoler og barnehager".

Mer om eksamen på Spørsmål og svar om skoleeksamener ved UiA