Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Sammen for varmen!

23 gjerdesmett i samme fuglekasse!

Foto viser en gjerdesmett på vei inn i fuglekassen, mens en annen er på vei ut. Fuglekassen er rød.
Stor trafikk i fuglekasse. Foto: Roar Solheim

Gjerdesmetten er Norges nest minste fugl, bare forbigått av fuglekongen. En gjerdesmett veier ikke mer enn omkring 7-10 gram. Slike små fugler mister fort varme når det blir kaldt. Likevel er det mange gjerdesmetter som overvintrer i Norge, og det kan være mange av dem langs Sørlandskysten. For å holde varmen gjennom en lang, kald vinternatt har gjerdesmettene lært seg at det er lurt å samarbeide. Nattestid klumper de seg sammen, omtrent som pingviner i Antarktis. Men gjerdesmettene samles ikke hvor som helst. De gjemmer seg vekk inne i små hulrom. Runde fossekallreir kan være gode sovesteder, og fuglekasser byr på ypperlig skjul mot fiender som ugler eller rovfugler.

I Arendal har Arne Flor et par tårnseilerkasser hengende på husveggen. I slutten av november oppdaget han at flere gjerdesmetter fløy inn i en av kassene mens det mørknet. De to siste dagene i november besøkte Roar Solheim denne lokaliteten, og sammen med Arne Flor filmet og talte han opp gjerdesmettene som fløy inn i en av kassene. I løpet av rundt 20 minutter var det ikke mindre enn 23 gjerdesmetter som fløy inn i én og samme kasse. Ved hjelp av et endoskop-kamera var det også mulig å filme de små fuglene inne i kassa. Her samlet de seg nede i reirgropa i et gammelt pilfinkreir. Litt knuffing og dytting måtte til før alle fuglene lå samlet side om side i reiret. En utrolig spennende tilpasning for å motstå vinterkulda. En dag senere talte Arne Flor ikke mindre enn 36 gjerdesmetter som fordelte seg på 2-3 ulike kasser på husveggen.

Gjerdesmettenes vintervane med å sove sammen i en liten ball er kjent og beskrevet i litteraturen, men det er ikke mange fuglefolk i Norge som har sett denne adferden. Filmopptakene fra Arendal er dermed svært uvanlige i norsk sammenheng., og viser hvordan små fugler kan tilpasse seg og overleve under vanskelige forhold.

 

Se film på youtube.

 

Gjerdesmett titter ut av fuglekasse.

Foto: Roar Solheim

Foto viser gjerdesmett inni fuglekassen.

Foto: Roar Solheim