Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Hva er egentlig et jordskjelv? - Nytt blogginnlegg!

Visste du at mennesker kan forårsake jordskjelv? Og at noen steder er spesielt utsatt? Geolog Tor Sigvald Johansen er ute med del 1 av 2 blogginnlegg som belyser tema.

Kobberstikk fra 1755 som viser jordskjelvet i Lisboa samme år.
Kobberstikk fra 1755 som viser jordskjelvet i Lisboa samme år.

Jordskjelvkatastrofen i Tyrkia og Syria har krevd mange menneskeliv og ført til ufattelige menneskelige lidelser. Historisk sett er jordskjelv de mest alvorlige naturkatastrofene på Jorden, verre enn sykloner og vulkanutbrudd. I tillegg til rystelser og endring av landskap kan jordskjelv utløse tsunamier, jordskred, steinras og oversvømmelser. Bygninger kan rase sammen eller brenne, infrastruktur og avlinger bli ødelagt, og varige endringer kan skje i et samfunn som blir rammet.

Les del 1 av blogginnlegget til Tor Sigvald Johansen. I denne delen forklarer han hva jordskjelv er, hva som forårsaker jordskjelv og hvilke steder på kloden som er mest utsatt.

I det kommende innlegget, del 2, belyser han hvordan man måler og registrerer jordskjelv, jordskjelvenes forutsigbarhet, risiko og skadevirkninger, samt litt om menneskeskapte jordskjelv.

 

Les del 1 av innlegget her.