Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Brenneslen fra helvete - nytt blogginnlegg!

Brennende syre og elektrosjokk, neseblod og intens smerte... Det er ikke uten grunn at vi kaller Gympie-gympie planten for brenneslen fra helvete!

Viser fotografi av gympie-gympie (brennesle)

Gympie-gympie planten er en av verdens verste nesleplanter, ved hudkontakt gir den umiddelbart en intens brennende følelse. Smerten øker i løpet av den første halvtimen, og vedvarer i flere timer, dager, uker eller (angivelig) år! 

Hudceller som påvirkes av nervegiften til planten får rett og slett problemer med å slå av smerte-signaler, og resultatet er ikke gledelig... 

Og det stopper ikke der: Planten feller nemlig brennhår. Det betyr at selv om du ikke berører planten kan du få brennhår som inneholder nervegift på deg. Puster du dette inn kan du oppleve ustoppelig nysing, sviende hals og etter hvert en blødende nese!

Les blogginnlegget her. 

Hos gympie-gympie er brennhårene lange og fylt med nervegift. Den harde og sprø veggen til brennhåret knekker lett, spesielt der det er ujevnheter. En enkel berøring er nok for å knekke av tuppen og gjøre brennhåret om til en injeksjonssprøyte. Den spisse kanten trenger lett inn i huden, og trykkforskjellen gjør at giften klemmes ut i såret. Hårene kan også bli stående igjen i huden etter kontakt. Illustrasjon av Malene Østreng Nygård.