Geologi er læren om jordens opprinnelse, oppbygging og endring. I vår geologiske samling har vi blant annet bergarter, mineraler, meteoritter fra verdensrommet og fossiler av dyr som levde for mer enn 400 millioner år siden.
De geologiske samlinger teller mer enn 10 000 objekter. Størst er mineralsamlingen (over 4100 objekter, hele verden), dernest har vi Agdersamlingen (ca 2100, bergarter fra Agder), bergartssamlingen (ca 1500, hele verden), kvartærsamlingen (mer enn 1200, fossiler fra kvartærtiden, hele
verden), gruvesamlingen (estimert cirka 1000, mineraler fra hovedsakelig gruver på Agder) og fossilsamlingen (cirka 400, hele verden). I tillegg har vi en fotosamling av geologiske lokaliteter m.m. med nesten 2500 slides, både fysiske og digitale. Vi har også fotodokumentert det meste av mineralsamlingen, Agdersamlingen, bergartssamlingen og fossilsamlingen.
Hvorfor er geologiske samlinger viktige?
Det er flere grunner til at geologiske samlinger er viktige.
Samlingene fungerer som dokumentasjon av det som er i naturen
Samlingsobjektene kan brukes til forskning, undervisning og utstillinger
Samlingene sikrer at prøver blir tatt vare på, noe som er viktig dersom forekomsten forsvinner i naturen, for eksempel dersom det bygges veier og bygninger over stedet.
På museet har vi seks forskjellige samlinger av fysiske objekter, pluss en fotosamling. Et utvalg fra disse samlingene kan du se i vår faste utstilling i første etasje.
Se filmen med Tor Sigvald Johansen som forteller om hvordan det er å arbeide som geolog ved Naturmuseum og botanisk hage:
Mineraler
Den største samlingen vår er mineralsamlingen som inneholder mer enn 4000 objekter. Her finner vi alt fra flotte mineraler fra Kristiansand, til sjeldne mineraler fra andre deler av verden.
Et eksempel er mineralet som heter willemitt. Den er beige, og ser ikke særlig spennende ut ved første øyekast, men når den blir bestrålt med UV-lys i et mørkt rom lyser den med en fantastisk grønn glød! Dette kalles fluorescens.
Bergarter
Bergartssamlingen består av flest norske prøver, men vi har også prøver fra hele verden. Vi har til og med steiner fra verdensrommet, såkalte meteoritter!
I tillegg har vi alt fra kalkstein som er dannet av rester fra døde dyr, til gneis med pussige mønstre, og spennende vulkanske bergarter.
Andre samlinger
Agdersamlingen er også en bergartssamling, men her har vi kun bergarter fra vår egen region.
Vi har en fossilsamling med nesten 400 objekter med dyr og planter som levde helt fra kambriumtiden og frem til noen få millioner år siden.
Kvartærsamlingen består av fossiler fra de seneste to millioner år, og noen av disse artene lever fremdeles.
Til sist har vi en gruvesamling som omfatter mineraler fra forskjellige gruver, særlig fra Agderregionen.