Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Klosterhagen

Picture of the monastery garden
Picture of four children walking in the monastery garden

Klosterplanter

Ask

Fraxinus excelsior

Plinius d.e. (23-79 e.Kr) berømmer asken for dens gode egenskaper mot slanger: Ingenting er funnet som hjelper så sterkt mot slangebitt som det å drikke presset saft fra bladene, og likeledes legge disse på såret etter bittet. Ja, så mektig er egenskapene til dette treet at ingen slange noen gang vil ligge i skyggen av det – hverken morgen eller kveld – de vil alltid holde seg på lang avstand.

Marsfiol

Viola adorata

Marsfiol var en svært allsidig duftplante og legeurt. Den hadde en kjølende effekt på kroppen, var et sovemiddel, ble brukt mot svulster i hode og livmor, øyebetennelser, øresus, gikt, epilepsi, innvollsorm, sår i endetarmsåpningen, betennelse i mandlene, kviser og blemmer, blødende sår, hoste hos barn, skurv, fyllesyke, miltsykdommer og feber. Var du på reise og tok en skje med sirup av marsfiolblomster, kunne du bare le av feberen!

Berberis

Berberis vulgaris

Berberis er trolig kommet inn i europeisk medisin via det blandete europeisk-arabiske miljøet i middelhavsområdet på 1000-tallet. Den persiske legen Avicenna (980-1037) har bark av berberis med i et legemiddel i sin Kanon fra 1025. Constantinus Africanus (ca. 1020-87), som pendlet mellom Europa og Afrika, beskriver planten som kald og tørr. Den stiller tørst som kommer av varme og gjør godt for lever og mage. Omslag kjøler hete verkebyller. 

Alantrot

Inula helenium

Alantrot har en grov og knudrete rot, med god aromatisk lukt og besk smak. Alantroten er et universalmiddel, blant annet god for sår, mot nyresmerter, isjias, i tillegg er planten magestyrkende, hostelindrende og urindrivende.