Vi er opptatt av at barn skal medvirke til egen kunnskap. At de skal oppleve, sanse, reflektere og delta aktivt i utforsking av naturen. Vi tror det er vesentlig for at de skal kunne ta aktivt del i arbeidet med å ta vare på kloden vår.
Kunnskapsløftet 2020 utfordrer skolene til å legge til rette for at elevene kan forstå grunnleggende dilemmaer og utviklingstrekk i samfunnet. Gjennom bevisstgjøring og større forståelse av sammenhengen mellom sosiale, økonomiske og miljømessige forhold skal elevene kunne ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. Naturmuseet ønsker å være en ressurs for skolene på disse temaene i vår region.
Stedspesifikk læring
Fagfornyelsens fokus på stedspesifikk læring åpner for at vi kan se på problemstillinger som er aktuelle i skolens nærområde. Det kan eksempelvis være konkrete områder med mineralforekomster eller et slettsnokhabitat.
Vår kunnskapsbase omfatter museets vitenskapelige samlinger, fagkompetanse, nettsiden, den botaniske hagen og utstillinger. Her er noen ideer til bruk i undervisningen, og dere er også velkommen til å kontakte museets fagfolk som kan utvikle tilpassede undervisningsopplegg. Det er mulig å låne materiale til bruk i undervisning.
Undervisningsopplegg
Museet er foreløpig stengt på grunn av smittevern. Tilbudene våren 2021 kan ha noen begrensninger.
Ideene har som mål å bidra til en økt bevissthet om bærekraft, biologisk mangfold, respekt for naturen og sammenhengene i det økologiske systemet.
Som pedagogisk verktøy vil mobiltelefonen, som inneholder mange grunnstoffer som finnes i mineraler, bli brukt som eksempel for å lære om ulike mineraler og deres nytteverdi.
De hakker og hakker i trær, telefonstolper og husvegger. Hva skal dette være godt for? Er det bare skadedyr eller har de en viktig funksjon i samspill med andre arter?
Lære om samspillet mellom planter og insekter. Fokuset er rettet mot pollinering, og hvordan insekter har utviklet seg sammen med blomsterplanter. Vi gir oppgaver som leder elevene videre som forskere.
Generell omvisning i botanisk hage hvor barna får kunnskap om planters utvikling og hvordan man jobber aktivt i hagen for å ta vare på artsmangfoldet.
Kurs om insekter: Vi setter opp insektfeller og ser på insektene i avanserte mikroskop. På denne måten deltar elevene som forskere.
Skoleenga: Her blir plantearter og insektarter dokumentert og rødlista planter satt ut. Deltakelse gjør elevene bevisst på planter sin sårbarhet, samt viser tiltak for å ivareta mangfoldet av planter.
Skolehagen: Vi utvikler et pilotprosjekt i Botanisk hage slik at vi kan bistå i utvikling av skolehager i Agder.
Botanisk hage bygger opp en temahage hvor insektpollinering er hovedfokus. Denne blir tilrettelagt for å la skoleelever se sammenhenger og få en grunnleggende forståelse for samspill i naturen.
Vi har en eldgammel eik tilknyttet hagen. Prosjekter rundt denne eika handler om artsmangfold og truede arter. På filmen kan du høre Asbjørn Lie fortelle om dette:
Nettsidene
Vi jobber stadig med å utvikle våre nettsider slik at de kan være en kilde til kunnskap for skolene.
Vi publiserer blant annet små filmer og aktuelle artikler knyttet til bærekraftig utvikling innenfor våre spesialfelt innen botanikk, zoologi og geologi.
Ta kontakt med oss så planlegger vi et tilbud som er skreddersydd for din gruppe.