0
Hopp til hovedinnhold

Tidspunkt

12. aug - 13. aug 2021
kl 12:00 - 15:00

Legg til kalender

Sted

Campus Kristiansand - Naturmuseum og botanisk hage

Påmeldingsfrist

9 aug

Pris

Gratis

Kontaktperson

Slåttekurs

- og tiltak for ville, pollinerende insekter

Tidspunkt

12 aug - 13 aug
kl 12:00 - 15:00

Legg til kalender

Sted

Campus Kristiansand - Naturmuseum og botanisk hage

Påmeldingsfrist

9 aug

Pris

Gratis

Kontaktperson

Foto: Asbjørn Lie | Naturmuseum og botanisk hage, UiA

Hjertelig velkommen til slåttekurs! På kurset lærer du om hvordan gjennomføre en slått, som tiltak for ville, pollinerende insekter. Dette kurset passer for barnefamilier og andre som ønsker å etablere slåtteeng i egen hage. 

Kursbeskrivelse

På dette kurset har vi en praktisk gjennomføring av slått ved hjelp av langorv (ljå) og tørking av høy (gras) på hesje. Hensikten er å vise hvordan slåtten (sanking av vinterfôr til dyrene) ble gjort i eldre tid. Arrangementet inngår i et prosjekt for å ta vare på ville pollinerende insekter på Campus UiA.

Gamle slåtteenger er svært artsrike, og veldig viktige for pollinerende insekter. Slike enger er derfor prioritert ved Naturmuseum og botaniske hage, UiA.

Det pågår et prosjekt med å restaurere «skoleenga» som ligger ved Spicheren på Campus UiA. Årlig slått av enga er et av tiltakene. For å forbedre kvaliteten på enga, skal vi slå en annen artsrik eng, en donor-eng, og frakte høyet til skoleenga for hesjing. Høyet slås etter blomstring, for da har plantene fått tid til å sette modne frø. Ved bearbeiding av høyet, blant annet med hesjing, vil frø spres rundt i skoleenga. Frøspiring vil forbedres ved tråkk i enga.

Program

Torsdag 12. august, kl. 12-15

Slått av donor-eng

Slått av donor-eng i Belteviga på Flekkerøya, i Oksøy Ryvingen landskapsvernområde. Informasjon om slåttemark og tildskuddsordninger. Nils Arnt Nilsen blir med og demonstrerer bruk av langorv (ljå).

Oppmøte:

Betleviga. Belteviga nås best ved å gå inn bomveien ved Storetjønna vest på Flekkerøya. Ring kursansvarlig Asbjørn Lie (+47 97064081) hvis du har problemer med å finne fram.

Fredag 13. august, kl. 12-15

Hesjing

Hesjing i skoleenga på Campus UiA. Presentasjon av tiltak for å ta vare på ville pollinerende insekter, og tiltak for å ta vare på insekter knyttet til den frede eika som står like ved området.

Vi gjennomgår ulike metoder for etablering og skjøtsel av slåtteeng, inkludert fristilling av ulike busker og trær som er viktige for ville pollinatorer. Vi setter pluggplanter, og forteller om erfaringer med innsåing av frø.

Oppmøte:

Utenfor hovedinngangen ved Naturmuseum og botanisk hage, UiA

Påmelding

Arrangementet er gratis, men det er obligatorisk påmelding. Klikk deg inn via påmeldingsknappen og meld deg på ønsket dato.

Husk å melde deg av hvis du ikke kan delta likevel, så noen andre kan få plass. Hvis du er syk eller har symptomer på sykdom, vennligst hold deg hjemme.