Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Lag en uglekasse

Fremgangsmåte

1) Skru sammen materialene

Bytt ut hammeren med en drill. Terrasseskruer gjør fuglekassesnekringen til en lek. Det er tre gode grunner til at du bør skru sammen kassene: Selve arbeidet er lettere, det er enklere å treffe rett mot kasseveggene, og skruene trekker seg ikke ut av treverket med alderen, slik gamle spiker gjør. Svartspetten er den viktigste reirhullbyggeren for store hullrugere. Når du lager fuglekasser for disse artene, er de egentlig en etterligning av et svartspettreir. Men selv om svartspettens reir ligger i trestammer som er runde, ser det ikke ut til at fuglene har noen problemer med å bruke en firkantet plankekasse. Uglene bygger ikke reir selv, så uglekasser må fylles med 10 cm med litt grov flis i bunnen.

2) Bruk uhøvlede planker

Trykkimpregnerte planker i 19-21 mm tykkelse er ypperlige fuglekassematerialer. Da kan du også unnlate å beise eller male kassene, men husk takpapp. Når du lager kasser for ugler og ender,
må du skjøte sammen to 12-15 cm brede bord ved siden av hverandre. Se bildene. Bordene kan komme litt skjevt hvis de ikke er helt jevne. Dette kan du lett bøye til før du skrur fast den siste veggen. Når de fire sideveggene er skrudd sammen, skrur du på bunnen. Bor gjerne også noen dreneringshull i bunnen, slik at fuktighet kan slippe ut.

3) Mål for en uglekasse

Kattugle og perleugle er ikke kresne med hensyn til størrelse på kassene, bare inngangshullet er stort nok slik at de kommer inn. Perleugle kommer inn i et hull som er minst 8 cm i diameter, mens kattugla bør ha et inngangshull på minst 10 cm. En kasse med 10-12 cm hull kan brukes av begge arter.

Sidene i uglekassa bør være ca 20-22 cm brede, og 40-50 cm høye. Taket kan stikke ca 8-10 cm ut over hullet.

4) Lag tak som kan åpnes

Taket kan festes med spiker som passer i hull ned i endeveden av toppen av kassa. Bor først hull med et bor som er tynnere enn spikeren. Hullet i kasseveggen må være tykkere enn spikeren. Slå spikeren gjennom taket, og sett den ned i hullet. Deretter gjentar du dette for de tre andre spikerne i taket. Dette takfestet kiler seg aldri fast, og ekorn klarer ikke å få opp taket. Fuglekasser bør bare åpnes i lokket/taket, aldri med svingbar front eller sidevegg. Da kan fugleungene falle ut før de er flyveferdige når du skal kontrollere innholdet. Inne i kassa skal det ligge et lag med 10-15 cm stubbeflis.

Opphenging og sikkerhet

Bruk stige

Uglekasser kan du henge 4-5 meter over bakken. De trenger ikke henge høyere. Bruk en god stige når du skal henge opp kassa, og når du senere skal åpne taket for å se om det er noe i den. Det er lurt å være flere sammen om å henge opp slike kasser. Da kan en holde stigen mens en annen klatrer opp.

Sett kassa på en grein

Fest uglekassa med ståltråd rundt trestammen og kassa. Hvis du lar kassa hvile på en greinstump under bunnen, vil det hjelpe til og stabilisere kassa. Det er også lurt å feste en trekile eller en trepinne mellom trestammen og den øvre delen av kassas bakside. Da kiler ikke taket seg fast mot trestammen, og det blir lett å åpne lokket. Du kan lage ferdige trespiler som festes på kassa (se tegningen), men en tørr trepinne gjør samme nytten.

Uglene er gode foreldre

Selv om du henger opp en reirplass for uglene, vil de oppfatte deg som en trussel mot ungene når du kontrollerer kassa. Noen ugler kan forsvare ungene sine, og angripe. Da bruker de klørne. Derfor må du ha på en tykk jakke og gjerne tykk lue og skjerf hvis du sjekker en uglekasse når det er unger i den. Slalombriller er også bra. Da har du beskyttelse mot ugleklør. Kattugler og perleugler angriper likevel sjeldent når du sjekker reiret deres.