Som pedagogisk verktøy i dette undervisningsopplegget vil mobiltelefonen, som inneholder mange grunnstoffer som finnes i mineraler, bli brukt som eksempel for å lære om ulike mineraler og deres nytteverdi.
Målgruppe
Undervisningsopplegget kan tilpasses elever i grunnskolen og på videregående skole. I dialog med lærer tilpasser vi gjerne opplegget for det aktuelle klassetrinnet.
Mål
Eleven skal få kjennskap til noen anvendelige mineraler.
Eleven skal få reflektere over positive og negative sider med mineralutvinning. Blant annet behovet for ressurser/arbeidsplasser kontra miljøkonsekvenser.
Beskrivelse av opplegget
Undervisningsopplegget vil tilpasses skolens behov i forhold til vektlegging av innhold. Undervisningen vil også tilpasses trinnet. For å kunne tilrettelegge best mulig er dialogen med skolens kontaktperson vesentlig.
Museumsformidler vil bruke mobiltelefonen som et eksempel i foredrag/undervisning. Det vil bli vist fram mineraler som inneholder noen av de grunnstoffene man kan ha i de forskjellige delene av en mobiltelefon, og si litt om hva som er funksjonen. Eksempelvis at det er litium og karbon i batterier, sjeldne jordartsmetaller for skjermfarge, kobber, sølv og gull i kretskort, indium i berøringsskjerm og mye mer.
Det vil bli belyst forhold som gruvedrift, miljøpåvirkning og håndtering av gruveavfall.
Mineraler fra den geologiske samling vil bli gjort tilgjengelig for elevene slik at de kan se og undersøke mineralene.
Forarbeid
Det oppfordres til å gjøre et forarbeid på skolen ved å bruke fagartikkel og film som grunnlag før besøk på museet.
Her kan dere se en film med geolog Tor Sigvald Johansen:
Tips til etterarbeid
Teori/refleksjon:
Skriv egen tekst hvor man beskriver ulike mineraler og egenskaper med dem.
Drøft positive og negative sider ved mineralutvinning for miljøet og muligheter og utfordringer knyttet til dette.
Elevene kan på bakgrunn av undervisningen og fagtekster gjøre greie for hva slags funksjon de forskjellige delene av en mobil har og hvilke stoffer som trenges til de forskjellige delene. Gjerne gi mineraleksempler!
Praktisk oppgave:
Elevene samler inn gamle og ødelagte mobiltelefoner. Flere teknikkbutikker tar inn mobiltelefoner for gjenvinning for litt pant. Summen av panten kan inngå i klassekassen eller gis som gave til en miljøorganisasjon.