Utdanning:
- Offentlig godkjent sykepleier, Aust Agder Sykepleiehøgskole (1984)
- Embetseksamen i sykepleievitenskap, Institutt for sykepleievitenskap, Medisinsk Fakultet, Universitetet i Oslo, 1993. Tittel på hovedoppgave: Sykepleie til psykotiske pasienter : i hvilken grad kan sykepleien bidra til å bygge opp et stabilt og realistisk selvbilde hos psykotiske pasienter?
- Kvalifiserte som førstelektor i 2007
- Disputerte for PhD graden ved seksjon for sykepleievitenskap, Medisinsk Fakultet, Universitetet i Bergen, 8. februar 2010 med avhandlingen: Håndtering av engler og UFOer i en psykiatrisk avdeling : en etnografisk studie av hvordan psykotiske uttrykk forstås og kontrolleres.
Faglige interesseområder: Psykisk helsearbeid, kritisk psykologi, antropologi, psykose, tvangsforskning, etikk. Teoretiske interesseområder: Foucault når det gjelder regjeringskunst og selvteknologier, Latour: aktør-nettvverksteori, Honneth:kampen for anerkjennelse, Agamben: livet i unntakstilstanden.
Arbeid:
Arbeid som sykepleier i forskjellige sykehusavdelinger fra 1984-1988, bl.a psykiatrisk avdeling og intensivavdeling
Deltok i å bygge opp en sykepleiskole for palestinske studenter i Kairo i 1985/1986 . Dette prosjektet ble drevet at Palestinske Røde Halvmåne, og var delvis finansiert av NORAD.
Ansatt ved Universitetet i Agder siden 1990, som høgskolelærer, høgskolelektor, førstelektor og førsteamanuensis fra 2007
Etikk og vitenskapsteori/ filsosofi
Arbeidene til Bruno LAtour (aktør-nettverksteori) og Michel Foucault
Psykisk helse
Etnografi
Fenomenologi
Bruk av tvang i en lukket psykiatrisk avdeling. En antropologisk studie av hvordan tvang oppleves og håndteres av pasienter og ansatte (fullført 2014)
Studien foregikk i 2010 som et fire månders antropologisk feltarbeid i en lukket psykiatrisk avdeling der ulike former for tvangsbruk er forekommer regelmessig Forskningsspørsmål: 1. Hvordan defineres tvang av de som forordner den (dvs., overlege/psykiater), og hvilke dilemmaer står de overfor når tvang blir forordnet? 2. Hvordan defineres tvang av de som utøver den (dvs. sykepleiere og miljøarbeidere) og hvordan oppleves det å utøve tvang? 3. Hvordan defineres tvang av de som blir utsatt for den (dvs. pasientene) og hvordan oppleves den tvangen de blir utsatt for? 4. Hva skjer i de konkrete tvangssituasjonene? Metode: Antropologisk feltmetodikk dvs. deltakende observasjon kombinert med intervjuer/samtaler. Denne metoden egner seg spesielt godt til å studere på nært hold hvordan tvang utføres og oppleves i en psykiatrisk hverdagskontekst. Gjennom direkte observasjon og samtaler/intervjuer, har jeg innhentet data i forhold til ulike tvangssituasjoner, for eksempel tvangsinnleggelse, tvangsmedisinering og tvungen skjerming. Observasjoner og samtaler ble nedtegnet i form av feltnotater. Regional Komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) har godkjent prosjektet. Materialet blir nå analysert og skrevet ut. Fire artikler har blitt publisert
Metodebestår av kvalitative intervjuer av beboere og hjelpere 4 kommuner
Fremdriftsplan:Januar- juni 2015: Litteraturgjennomgang. Planlegging av prosjektet og arbeid med å få tilgang til feltet. August 2015 - juni 2016: Datasamling.August 2016- januar 2018: Analyse av datamaterialet og publisering.
Status 2016: Datasamling er fullført , og det arbeides med analyse av data. En artikkel er i review. Det arbeides med to artikler til
Sist endret: 30.01.2020 13:01