Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Nils Harald Sødal

Professor

Professor

Nils H. Sødal er sanger, scenekunstner og forfatter med en PhD innen prestasjonspsykologi. Han startet i sin stilling som professor ved Universitetet i Agder januar 2021. Han er født i Kristiansand, men dro til Oslo som 19 åring for å begynne på vokallinjen på Norges Musikkhøgskole. I Oslo kom Sødal tidlig i kontakt med Den Norske Opera & Ballett hvor han etter hvert ble fast ansatt som solist. Han har også gjestet flere større operahus i utlandet.

I Norge har Sødal sunget med alle de profesjonelle symfoniorkestrene og vært solist ved Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival og Risør Kammermusikkfest. Han har også vært knyttet ulike teatre, blant annet Det Norske Teater.

I 2021 fullførte Sødal sin PhD i prestasjonspsykologi ved Kunsthøgskolen i Oslo. I samarbeid med blant annet Olympiatoppen forsket han på mentale og psykologiske faktorer knyttet til det å prestere under press. Med bakgrunn i dette arbeidet har han de senere år undervist på Operahøgskolen, Teaterhøgskolen, Avdeling Dans ved KHiO, Musikkteaterhøgskolen, Norges Musikkhøgskole, Fakultet for kunstfag ved UIA og Barratt Due. I tillegg driver Sødal utstrakt kurs- og foredragsvirksomhet innenfor ulike fagmiljø som spenner fra departementer og større offentlige institusjoner, privat næringsliv og mediebedrifter til Talent Norge, Olympiatoppen, Idrettshøgskolen og Handelshøyskolen BI. Siden 2018 har han også vært knyttet til lederutvikling og coaching i Utenriksdepartementet. 

Nils Harald Sødal har gitt ut tre skjønnlitterære romaner og har bidratt på flere CD-innspillinger, særlig i tilknytning til ny musikk. 

Sist endret: 29.03.2023 13:03