Marianne Klungland Bahus

Førsteamanuensis

Kontor:
9I159 ( Universitetsveien 19, Kristiansand )

Marianne Klungland Bahus er førsteamanuensis i velferdsrett ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen, ved Universitetet i Agder. Hun er også tilknyttet universitetets Senter for E-helse.

Bahus har en doktorgrad i helserett og medisinsk etikk fra Universitetet i Oslo, hvor hun også tok juridisk embetseksamen. Hun er opptatt av helserett og har arbeidet spesielt med de juridiske og medisin-etiske sidene ved liv-og-død-beslutninger. Doktoravhandlingen hennes var en empirisk studie av et utvalg av norske legers handlingsvalg ved beslutninger om livsforlengende behandling skal gis eller ikke gis til alvorlig syke og døende pasienter.

Bahus har publisert flere vitenskapelige artikler, blant annet i European Journal of Health Law, Resuscitation og Rætferd, Nordisk Juridisk Tidsskrift. Hun har også fremlagt egen forskning på flere internasjonale konferanser.

Sammen med Camilla Herlofsen leder Bahus forskningsgruppen Pedagogikk og utdanningsrett i samspill.

Bahus foreleser i etikk ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, og har siden 2012 vært fagansvarlig for Store norske leksikons nettside «Helserett». Bahus er også medlem av Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (sør-øst) og Klinisk etikk-komité ved Sørlandets sykehus HF.

Bahus er tidligere stipendiat ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, regjeringsoppnevnt medlem av Palliasjonsutvalget og medlem av Advokatforeningens lovutvalg for velferdsrett. Hun har også mangeårig erfaring som advokat i Advokatfirmaet Bahus.

Utdanningsrett:

Leder av forskningsgruppen "Pedagogikk og utdanningsrett i samspill" sammen med Camilla Herlofsen. Se: https://utdanningsrett.uia.no/

Fremlegg av paper på NERA konferansen 2018: "Legal and pedagogical dilemmas in the Norwegian unified school: the perspectives of teachers and other educational professionals".

Fremlegg av paper på ECER konferansen 2018: "The Child’s best interest in Secondary School – school leaders as interpreters of the law".

Helserett:

Balansen mellom juss og medisinsk etikk ved anvendelsen av pasientrettigheter.

Profesjonsetikk:

Advokatetikk med vekt på advokaters rollemoral.

Velferdsrett

Profesjonsetikk

Arbeidserfaring

Advokat i Advokatfirmaet Bahus AS frem til 31. august 2017.

Faglige interesser

Helserett

Utdanningsrett

Profesjonsetikk

Prosjekter

Senter for eHelse

Utvalgte publikasjoner

Ph.d. avhandling
Beslutningsprosessen ved liv/død-avgjørelser: en empirisk studie av et utvalg av norske legers handlingsvalg ved beslutninger om livsforlengende behandling skal gis eller ikke gis til alvorlig syke og døende pasienter / av Marianne K. Bahus
Dokumentet er del av serien Series of dissertations submitted to the Faculty of Medicine, University of Oslo - (bind-/heftenr. nr. 1730)

Bahus, Marianne Klungland og Førde, Reidun
Discussing end-of-life decisions in a Clinical Ethics Committee - An interview study of Norwegian doctors' experience
HEC Forum DOI 10.1007/s10730-015-9296-2

Allmenn formidling

Kronikker:

Spesialundervisning uten spesialpedagog – er det forsvarlig?

Camilla Herlofsen, Sven Nilsen, Marianne K: Bahus, Trond Welstad og Nils Breilid

Kronikk i Fedrelandsvennen 24. april 2017

Vi trenger en folkekirke med etisk engasjement,

Vegard B. Bahus og Marianne K. Bahus

Kronikk i Fedrelandsvennen 27. august 2015.

Når pasienten nekter blodoverføring

Marianne K. Bahus og Reidun Førde

Kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening 2014 Nr. 8 – 29. april 2014; 134:850 – 1

Når det er barnets beste å få dø

Kronikk i Fedrelandsvennen 22. januar 2013

Profesjonalitet, integritet og nøytralitet

Kronikk i Fedrelandsvennen 7. Mai 2013

Pasientsikkerhet viktigere enn antall sykehus

Vegard Bø Bahus og Marianne K. Bahus

Fedrelandsvennen 15. oktober 2013

Selvbestemmelsesrett – medisin og juss på kollisjonskurs

Kronikk i Dagens Medisin 04/12

Foreldre og døende barn

Kronikk i Dagens Medisin 14/10

Pårørendes rolle ved liv og død

Marianne K. Bahus

Kronikk i Fedrelandsvennen 5. mai 2008.

Hva kjennetegner en god advokat?

Marianne K. Bahus og Dagny Kristine Johnson Hov

Fedrelandsvennen 20. juli 2006

Vitenskapelige publikasjoner

• Bahus Marianne, Friis Pål, Mesel Terje, Pasientautonomi – en rettighet med moralske implikasjoner (2018). Kritisk juss . ISSN 0804-7375. 56 (2), s 56 - 78 doi: 10.18261/ISSN.2387-4546-2018-02-02
  • Bahus Marianne, Herlofsen Camilla, Profesjonsutøvere i skolen som rettsanvendere (2018).
  • Bahus Marianne Liv/død-avgjørelser (2018).
  • Bahus Marianne Et juridisk blikk på legers beslutnings-prosesser i liv/død-avgjørelser (2018).
  • Bahus Marianne Profesjonsetikk (2018).
  • Bahus Marianne, Herlofsen Camilla, The Child’s best interest in Secondary School – school leaders as interpreters of the law (2018).
  • Bahus Marianne, Fensli Rune Werner, Helseteknologi, juss og etikk (2018).
  • Bahus Marianne, Herlofsen Camilla, Om profesjonsutøvere i skolen som rettsanvendere (2018).
  • Bahus Marianne, Herlofsen Camilla, Legal and pedagogical dilemmas in the Norwegian unified school: the perspectives of teachers and other educational professionals (2018).
  • Bahus Marianne, Herlofsen Camilla, De som faller utenfor – eller gjør de det? (2018).

Sist endret: 17.10.2018 13:10