Anna Svingen-Austestad

Førsteamanuensis

Kunst/pedagogikk

Kontor:
G2051 ( Universitetsveien 25, Kristiansand )

Anna Svingen-Austestad was born i Bergen/Norway in 1976. Childhood years in Hongkong. Received a university degree in General teacher education in 2000. MA in Arts and crafts education from Oslo University College in 2005. PhD from Oslo School of Architecture and Design from 2017.

Research interests inbetween art and pedagogy. Interdisciplinary experiments between theory and practice. Art didactics [kunstfagdidaktikk] informed by poetic practices, site-specificity and social practice.

Art-based ethnography.

Forskning

How do art and aesthetic practices inhabit and transform individual and collective experience?

The political traditions of Bildung and the production of subjectivity in late Foucault, Felix Guattari, Gilles Deleuze are significant leitmotifs.

Existential territories, relationality between humans and non-humans. Post-colonial perspectives.

Interdisciplinary collaboration and labs/the experiment, between theory and practice, art, ethnography and pedagogy. Later years turning towards practice-led and art-based research.

The earth.

The sky.

Questions.

Autum 2020:

Stedsrelaterte uttrykk (KH 123)

ENCOUNTERS – Through art, ethnography and pedagogy (Summer/course 2019-2022)

Prosjekter

Ozero (school): How can I tell you so you will understand?

LAB (Skala 1:1) - Hva er observasjon?

Bebo – å handle sammen i en sørnorsk omsorgsinstitusjon

Allmenn formidling

Svingen-Austestad. Anna. 2017. Questions... Concerning the production of subjectivity. On aesthetic practices in Art, Craft and design (formgivingsfag). PhD thesis. Oslo: Oslo School of Architecture and Design.

Vitenskapelige publikasjoner

• Skregelid, Lisbet; Svingen-Austestad, Anna; Johnsrud, Ellen (2015). Poetic Strategies as Event: On Actions in The Art, Craft and Design Classroom. Edge : 20 essays on contemporary art education. ISBN: 9788779173866. Multivers. Essay. s 110 - 123.
  • Lutnæs, Eva; Austestad, Anna (2009). Tilnærminger til teknologi og design i grunnskolen. – Nysgjerrig, skapende, kritisk?. FormAkademisk - Forskningstidsskriftet for design og designdidaktikk. ISSN: 1890-9515. 2 (1). s 60 - 69.
  • Austestad, Anna (2006). Mellom store og små fortellinger - om fotografier og Kunnskapsløftet. DesignDialog - Kunnskapsløftet og visuell kompetanse. ISBN: 978-82-579-4524-4. Høgskolen i Oslo og Akershus. kapittel. s 69 - 79.
  • Fossnes, Anne May; Illeris, Helene; Anundsen, Tormod Wallem; Hansen, Linda Iren Mihaila; Svingen-Austestad, Anna; Dalgård, Lene; Näumann, Ragnhild (2019). BEBO fase 2.
  • Svingen-Austestad, Anna; Lipka Falck, Åsa; Enberg, Cecilia; Lien, Anne; Larsen, Jorunn; Fiskvatn, Kari (2019). MOBILE DIORAMA TOUR 2019.
  • Svingen-Austestad, Anna; Lipka Falck, Åsa; Enberg, Cecilia (2019). OZERO (SCHOOL): How can I tell you so you will understand?.
  • Svingen-Austestad, Anna (2019). LAB (skala 1:1) - Hva er observasjon?.
  • Lipka Falck, Åsa; Enberg, Cecilia; Svingen-Austestad, Anna (2019). OZERO (SCHOOL): How can I tell you so you will understand?.
  • Svingen-Austestad, Anna; Lipka Falck, Åsa; Enberg, Cecilia; Zubkova, Anna; Fedosev, Viktor (2019). OZERO (SCHOOL): How can I tell you so you will understand?.
  • Lipka Falck, Åsa; Enberg, Cecilia; Svingen-Austestad, Anna; Lien, Anne; Fiskvatn, Kari; Larsen, Jorunn (2019). LAB (Skala 1:1) – Hva er observasjon?.
  • Røysland, Kari Anne; Svingen-Austestad, Anna (2019). Insekter og kunst - et tverrfaglig samarbeid på Naturmuseet.
  • Svingen-Austestad, Anna; Lien, Anne; Larsen, Jorunn; Fiskvatn, Kari; Lipka Falck, Åsa; Enberg, Cecilia; Vegusdal, Anne (2019). LAB (skala 1:1) – Hva er observasjon?.
  • Svingen-Austestad, Anna; Dalgård, Lene (2019). Om stedsspesifisitet i kunsten: Skapende arbeid i mellom.

Sist endret: 10.09.2020 09:09