Institusjonell etnografi (IE) er en utforskningsmetodologi som er basert i bestemte oppfatninger av «det sosiale», og som opprinnelig ble utviklet av sosiologen Dorothy E. Smith. Institusjonell-etnografisk forskning tar som regel utgangspunkt i menneskers hverdagsliv, og nærmere bestemt i en spesifikk erfaring eller «virksomhet». Forskningen har imidlertid som mål å finne ut hvordan dominerende eller «styrende» tenke- og gjøremåter former denne erfaringen, samt hvordan disse sosiale kreftene kan utfordres. Dette innebærer at forskningen beveger seg inn i institusjonelle relasjoner, og at forskeren ofte inkluderer materielle tekster i forskningen. Mye norsk og nordisk institusjonell-etnografisk forskning utforsker hvordan menneskers hverdagsliv preges av velferdsstaten.
Institusjonell etnografi møtes med økende interesse, både i Norge, Norden og internasjonalt, og medlemmene i forskningsgruppa er aktive i både nordiske, europeiske og øvrige internasjonale nettverk. Metodologien brukes ikke bare av sosiologer, men også av fagfolk innenfor andre disipliner og profesjoner. Forskningsgruppa er tverrfaglig og har medlemmer fra ulike institutter og fakulteter.
Utvalgte publikasjoner
Aktiviteter
2020
- Bok-lansering av Institutional ethography in the Nordic region (i samarbeid med UiO), 28. februar 2020
- PhD-kurs om institusjonell etnografi 7. og 8. desember 2020, i samarbeid med Rebecca Lund fra Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved UiO (https://www.stk.uio.no/english/research/news-and-events/events/phd-courses/phd-course-institutional-ethnography.html)
2021
- Bokseminar om ny bok om institusjonell etnografi 8. juni 2021
- Bidro med organisering og innhold til research stream på ESA-konferansen 2. og 3. september 2021, i samarbeid med Morena Tartari ved Universitetet i Antwerpen. RS04: Institutional Ethnography
- Ledelse av forskernettverket Institutional ethnography in Europe: May Linda Magnussen i samarbeid med Morena Tartari ved Universitetet i Antwerpen
- Innlegg på webinar organisert av Universitetet i Antwerpen 1. juli 2021, "Exploring the potential of Institutional Ethnography"
- Innlegg og sesjonsledelse på SSSP-konferansen 5. august 2021, Ann Christin Eklund Nilsen: "CRITICAL DIALOGUE: Institutional Ethnography as an Alternative Revolutionary Sociology around the World"
- Nytt bokseminar 18. og 19. november 2021
Relevant ph.d.-program
Medlemmer i gruppen
Deltakere
Assosierte medlemmer
Rebecca Lund, Forsker og postdok ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, UiO
Karin Widerberg, professor ved institutt for sosiologi ved UiO
Ellen Ånestad Moen, ph.d-kandidat SSHF
Bård Bertelsen, ph.d-kandidat SSHF/UiA
Maiken Marie Jordal, ph.d-kandidat Høgskulen i Volda