0
Hopp til hovedinnhold

Kraftsatsing på kystsoneforskning

– Det er krutt i kombinasjonen Universitetet i Agder som det unge universitetet, og Universitetet i Oslo og Havforskningsinstituttet som de mer tradisjonelle, sier professor Nils Chr. Stenseth, styreleder for Senter for marin forskning, CCR – Centre for Coastal Research, som åpner onsdag som toppforskningssenter. 

Artikkelen er mer enn ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bilde av to forskere som studerer fangst i strandnot
Senter for marin forskning har fått status som toppforskningssenter ved UiA. Senteret ønsker å være ledende innen kystsoneforskning, sier professor Halvor Knutsen, leder av senteret.

– Vi ønsker å være ledende på kystsoneforskning. Forskningsmiljøet ønsker å generere flere store internasjonale prosjekter som kan gi oss mer generell kunnskap om økosystemene i kyst- og havområder, sier professor Halvor Knutsen, leder av CCR

Sterke samarbeidspartnere

– Vi har store forhåpninger til senteret og er sikre på at dette blir veldig bra. Senteret er en kraftsatsning fra UiA og innebærer et viktig samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Havforskningsinstituttet, GRID-Arendal og NIVA, sier Stenseth

Bilde av styreleder for forskningssenteret, professor Nils Chr. Stenseth.

Styreleder for CCR, professor Nils Chr. Stenseth, har store forhåpninger til senteret.

Høsten 2018 vedtok Universitetsstyret på UiA at fem forskningssentre får status som toppforskningssentre. CCR er et av disse. 

For forskingsmiljøet i CCR betyr satsningen mye for videre utvikling av senteret innen både marin forskning og -utdanning i Agder.  

– Statusen som prioritert forskningsområde gir oss ekstra tyngde. Målet nå er å strekke oss enda lenger og øke publiseringen i topp internasjonale tidsskrifter, sier Knutsen. 

Bilde av leder for CCR, professor Halvor Knutsen.

Leder for CCR, professor Halvor Knutsen.

Etablert miljø i Flødevigen

Senteret holder til – foruten ved Universitetet i Oslo, NIVA og Universitetet i Agder – hos Havforskningsinstituttet i Flødevigen i Arendal. Det er hovedsakelig her selve forskningen foregår, mens forskningsfeltet er den norske Skagerrakkysten. Senteret forsker også i andre kyst- og havområder i verden. 

I flere tiår har Agder hatt et sterkt miljø innen havforskning. I 2012 etablerte UiA CCR sammen med samarbeidspartnerne. De siste årene er det lagt ned mye arbeid i å bygge et sterkt nettverk på Sørlandet innen kystsoneforskning. 

– Forskningsmiljøet har et høyt ambisjonsnivå på forskning og publisering. Senteret skal fortsette å levere spennende forskningsresultater, i tillegg til å formidle kunnskap til beslutningstakere og folk flest, sier Stenseth.

Offisiell åpning av senteret

Onsdag 27. mars klokka 11 er det offisiell åpning av satsingen på Restaurant Smag og Behag i Grimstad. Her vil Halvor Knutsen og Nils Chr. Stenseth presentere toppforskningssenter CCR. Pågående forskningsprosjekter blir også presentert. 17 forskere fra senteret holder miniforedrag. 

På kvelden setter Stenseth det hele inn i en større historisk og internasjonal sammenheng. 

Se fullstendig program for dagen.