Digital Infrastructure for Robust and Scalable PatientMonitoring in Pandemic Response Situations
Kommunene i Agder var tidlig ute med å tilby digital hjemme-oppfølging av pasienter med symptomer på Covid-19-infeksjon. De utvidet en eksisterende løsning som er i bruk for digital oppfølging av innbyggere med kronisk sykdom. Pasienter med symptomer kan føle seg trygge hjemme og man kan minske belastningen på helsetjenesten, og helsepersonell som er i karantene kan arbeide hjemmefra.
Forskningsprosjektet DIPAR vil støtte opp under helsetjenestens evaluering av hvordan denne løsningen har fungert for brukerne. Gjennom å involvere både pasienter og helsepersonell vil vi også bidra med forbedringer og videreutvikling av løsninger og tjenester. Målet er å bruke mulighetene i digitale verktøy til å være forberedt på den neste smitte-bølgen eller pandemien.Nye typer pasient-genererte data og nye sensor-teknologier koblet sammen med kunstig intelligens kan bidra til mindre arbeidskrevende og mer nøyaktig overvåkning av sykdomsutvikling, noe som kan være nyttig også når vi ikke har en pandemi-situasjon.
Behovsdrevet innovasjon for inkludering av personer med utviklingshemming i arbeidslivet ved bruk av teknologi
InnArbeid vil utvikle innovative tjenester og teknologi for at personer med utviklingshemming kan finne, skaffe og holde på et arbeid. Det innebærer en ny tjenestemodell med ulike former for teknologi, som vil støtte overgangen fra skole til arbeid og videre deltakelse i arbeidslivet.
Prosjektet skal fremme innovasjon i det offentlige tjenestetilbudet rundt ensomhet. Ensomhet er et av de store problemene i verden, og en stor utfordring for folkehelsa. Et tverrfaglig miljø skal arbeide med problematikken, med kompetanse innen e-helse og teknologiløsninger. Prosjektet skal bidra til at eksisterende tilbud blir mer samordna og forbedre samarbeidet mellom ulike sektorer. Partnere i prosjektet er Arendal kommune, Abertay University, Region Värmland, Gemeente Assen, Diakonische Werk Bremen, Canal & River Trust, Campagin to end loneliness, Aarhus kommune, Stad Aalst, OCMW Turnhout og Stad Turnhout.
Prosjektet har som mål å løfte Agder som region innen e-helse, basert på en allerede eksponert posisjon nasjonalt og internasjonalt. Dette vil føre til veldig gode utviklingsbetingelser for e-helse produkter og -prosjekter. En slik eksponert stilling styrker alle involverte parter:
Brukere (borgere) får bedre helsetjenester både innenfor som utenfor helsevesenet.
Næringslivet har et fungerende økosystem både teknologisk og i forhold til kompetanse for å utvikle nye tilpassede produkter og tjenester som er lett å ta i bruk.
Helsevesenet med kommunale tjenester og tjenester på sykehuset samt legene får bedre integrerte løsninger som styrker samarbeid, arbeidsdeling og utvikling av nye moderne tjenestetilbud.
Universitetet får tilgang til data, lab og kompetanse for å drive fremtidsrettet forskning i en levende region som utvikler seg dynamisk
Prosjektet skal utvikle kompetanse, skape møteplasser, etablere grunnleggende infrastruktur for integrasjon og testing og skape synlighet av e-helse lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
TELMA er et innovasjons- og forskningsprosjekt med 6 partnere: Kristiansand kommune, Farsund kommune og Risør kommune, Sørlandets sykehus, UiA og Siemens Healthcare/Open Tele. Prosjektets skal bidra til utvikling av en telemedisinsk tjeneste for pasienter med kroniske sykdommer som diabetes, kols og hjertesvikt og for personer med psykiske problemer. I prosjektet vil det utvikles algoritmer og tekniske løsninger for pasienter med sammensatte lidelser. Videre vil det forskes på og arbeides med gevinstrealisering gjennom bruk av metoden Action Design Research.
Pasienter, myndigheter og profesjonelle uttrykker et stort behov for en radikal omorganisering av helsetjenester for pasienter med langvarige og sammensatte behov. 3P-prosjektet skal understøtte utvikling av en trygg helhetlig helse- og omsorgstjeneste for denne gruppen pasienter. 3P-prosjektet skal danne et kunnskapsgrunnlag for å forandre et profesjonssentrert helsesystem til et pasientsentrert system basert på erfaringer fra fire piloter i Norge og Danmark.
InForCare er et EU-prosjekt med 10 partnere fra 6 forskjellige land i nordsjøregionen. Prosjektets overordnede målsetting er å bidra til innovasjon i offentlige helse- og omsorgstjenester ved å styrke uformell og frivillig omsorgsutøvelse. I samskaping med brukere vil det utvikles metoder for å styrke samhandling ved bruk av eksisterende og nye teknologiske løsninger.
Living Lab er et forskningskonsept. Konseptet er basert på en systematisk tilnærming med brukeren i sentrum som involverer både forsknings- og innovasjonsprosesser. Brukeren skal være en aktiv deltagende aktør, ikke bare som et objekt for forskning, men også som en kilde til nytenking og nyskaping.
Prosjektet M4ALMO skal utrede funksjonalitet, tjenestemodeller og teknologistøtte for fremtidens digitale alarmsentral for mottak og oppfølging av alarmer og varsler fra ulike velferdsteknologiske løsninger samt telefonhenvendelser fra hjemmeboende. Prosjektet vil gi et viktig bidrag til fremtidens eldreomsorg ved å muliggjøre en trygg alderdom i eget hjem og sikre en kunnskapsplattform for fremtidige regionale piloter på alarmmottak i nasjonal regi
Prosjekteier/leder: Helsenettverk Lister v/Kvinesdal kommune
Prosjektet har fokusert på pasienter med kols og målet har vært å bedre tryggheten til pasienter som nylig har opplevd en forverring av sin tilstand. Gjennom tett oppfølging hjemme etter sykehusopphold skulle man redusere antall re-innleggelser. Telemedisinløsningen som har vært brukt av pasientene, utviklet av senter for eHelse og Devoteam, har fått svært god omtale av hovedprosjektet, spesielt pga av god interoperabilitet. Formelle partnere fra Agder i United4Health er Sørlandet sykehus og UiA ved senter for eHelse. 27 kommuner har også inngått i Agderprosjektet.
Prosjektet har som hovedmål å styrke mulighetene til personer over 65 år sine muligheter til å delta aktivt i samfunnet og samfunnsutviklingen, samt å stå lengre i jobben enn de kanskje ellers ville, gjennom å bruke datamaskiner og IKT-verktøy. 18 partnere fra seks land i det interregionale Norsjøsamarbeidet har deltatt i prosjektet.