Utvikling og validering av en Norsk versjon av myfood24Development and validation of a Norwegian version of myfood24
Sammendrag: Valide og brukervennlige kostholdsmetoder er avgjørende for forskning i kostholds epidemiologi for å minimere målefeil og redusere skjevheter. Nettbaserte metoder har i stor grad erstattet de eldre, tradisjonelle metodene for vurdering av kosthold, som papir og telefon. Digitale metoder reduserer kravene til databehandling og er lovende verktøy i kostholds vurderinger.
Universitetet I Leeds har utviklet et nettbasert selvadministrert 24 timers erindringssystem (myfood24) og har validert det i forskjellige grupper i Storbritannia.
Verktøyet som brukes for å vurdere kosthold myfood24, står for «mål din mat på en dag», er et nettbasert 24 timers erindringssystem, som er selvadministrert. Det er strukturert rundt forhåndsdefinerte måltider og har funksjoner som å søke etter matvarer i mat databasen, og hjelpemidler for å estimere porsjonsstørrelse med bilder og oppskrift-bygger.
I tilpasningen av myfood24 til en Norsk setting, ble en skreddersydd matsammensetningsdatabase for den Norske befolkningen laget ved å bruke den Norske matsammensetnings databasen fra 2019, supplert med matsammensetningsdata av manglende tradisjonelle Norske retter, fra andre kilder. Bilder av porsjonsstørrelser var tilpasset Norsk matkultur.
I dette prosjektet var hovedmålet å utvikle og validere en Norsk versjon av myfood24, inkludert kulturspesifikke bildeserier for estimering av porsjonsstørrelse, som skal brukes i den Norske versjonen av myfood24. Den første versjonen var ferdigstilt og ble lansert september 2020.
Vi sikter mot kontinuerlig oppdatering av den Norske myfood24 ved å revidere og utvide matdatabasen og vi skal vurdere validiteten av verktøyet i forskjellige grupper, først med en gruppe unge voksne.
Forskningslag medlemmer:
Hovedutprøver (HU): Anine C. Medin (Førsteamanuensis, Universitetet I Agder)
Lorentz Salvesen (PhD student)
Erlend Larsen Valen (PhD student)
Dagrun Engeset (Førsteamanuensis, Universitetet I Agder)
Utvikling og validering av en kort diett screener. Development and validation of a short dietary screener (MinMatMåned)
Sammendrag: Verktøy for kostholds vurderinger som er beleilig å administrere for forskere og som er raske og enkle for deltakere å gjennomføre, er det behov for. Hensikten med denne studien er å utvikle og validere en kort kostholds screener for bruk blant ungdommer og unge voksne i Norge, for å vurdere kvalitet på kostholdet. En kort screener vil bli utviklet basert på data på typisk konsumerte matvarer i den voksne befolkningen som er viktige for å vurdere overholdelse i forhold til Norske kostholds retningslinjer. Matinntak vurdert ved bruk av screeneren vil bli sammenliknet med matinntak vurdert ved bruk av 24-timers erindring og et omfattende matfrekvens spørreskjema. Alle tre instrumenter vil bli gjennomført av samme deltakere.
Forskningslag medlemmer:
Hovedutprøver (HU): Anine C. Medin (Førsteamanuensis, Universitetet I Agder)