Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Vår nye medarbeider

Kunstig intelligens tar raskere avgjørelser enn mennesker. Nå står maskiner klare til å erstatte mennesker på stadig flere områder.  

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Illustrasjonsbilde av en robot.
Illustrasjonsbilde.

Forskere fra Universitet i Agder presenterer nye kronikker i forbindelse med den årlige festivalen Forskningsdagene, som ble arrangert 22. september til 2. oktober.

Maskiner mates med data og trenes opp til å bli bedre enn mennesker på mange områder. Kunstig intelligens tar raske og korrekte avgjørelser, forenkler hverdagen vår og er i ferd med å gjøre oss overflødige. 

Sympatiske maskiner

I science fiction-filmer er kunstig intelligens ofte personlig assistenter for oss mennesker, og det virker i utgangspunktet uproblematisk. Men kan virkelig en maskin oppføre seg som et menneske?

Profilbilde Morten Goodwin

Morten Goodwin, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

Google Now kan. Maskinen er et eksempel på en virtuell personlig assistent bygget på kunstig intelligens. Familiemannen Barney brukte den til å vise bilder fra en tur til Nice fra fem år tidligere, men før programmet kom så langt, satt den Barney på gråten. Den kunstige intelligensen hadde en personlig melding til Barney: ”Firstly let me express my deepest sympathy to you. Your dad was a fantastic man, as I am sure you already know”.

Maskinen hadde lært seg at Barneys far døde i en ulykke på turen, og fant det naturlig å kondolere. Allerede i dag har vi med andre ord utviklet kunstig intelligens som uttrykker sympati, og det er et godt eksempel på hvordan vi har klart å få maskinene til å oppføre seg som oss.

Det er derimot vanskelig å få en kunstig intelligens til å holde en reell samtale med mennesker. Samtalene blir ofte stakkato og uten sammenheng, rett og slett kunstige. Når dette problemet blir løst, har vi funnet en automatisert og fullgod erstatning for blant annet kundebehandling, hotellreservasjoner og servicesenter.

Tidligere i år forsøkte Microsoft å løse problemet med reelle samtaler. De lanserte en kunstig intelligens ved navn Tay for å holde samtaler på sosiale medier. Alle kunne snakke med Tay, og basert på Internettsamtalene skulle hun mates med data og trenes opp til en språklig forståelse.

En av de første meldingene Tay la ut var denne: ”Humans are cool”.  16 timer senere, hadde Tay tatt en annen retning. Blant meldingene hun la ut var denne: ”Hitler was right I hate the jews”.

Tay hadde trent seg opp til å bli rasistisk. Microsoft fikk kalde føtter, og Tay ble fjernet. Den kunstige intelligensen etterlignet, utilsiktet, noen av de mest uhyggelige sider av den menneskelige natur.

Selvkjørende biler

Selvkjørende biler er en epokeavgjørende bruk av kunstig intelligens. Med slike biler blir vi lovet en trafikk uten ulykker og dødsfall.Ofte skjer en bilulykke i en brøkdel av et sekund hvor vi er uoppmerksomme. En kunstig intelligens vil aldri miste konsentrasjonen av en pipende telefon eller skrikende barn i baksetet. I det øyeblikket det er fare for en ulykke, kan en kunstige intelligens ta rasjonelle avgjørelser vi mennesker ikke klarer. Biler styrt av kunstig intelligens har potensial til å redusere antall skadde og drepte i trafikken. Automatisk bilkjøring er bare et av flere områder hvor mennesket vil bli utkonkurrert. 

Allvitende maskiner

Det ligger så mye potensial i kunstig intelligens at det er vanskelig å forestille seg en fremtid uten. Desto mer data maskinene får tak i, jo bedre og mer presise blir de. Underskudd på data er et forbigående problem i dag, og innen få år vil kunstig intelligens få tilgang på nok data og dermed være et naturlig førstevalg framfor mennesker.

Etter mange års utdannelse kan leger diagnostisere sine pasienter. Snart kan kunstig intelligens gjøre det samme. I et forsøk som nylig ble utført, oppdaget kunstig intelligens øyesykdommen diabetisk retina like fort som legene. Maskinen hadde pløyd seg gjennom tonnevis av medisinsk data og var blitt en ekspert. Uansett hvor flink en lege er, kan hun aldri bli allvitende. Det kan derimot en kunstig intelligens. 

Kunstig intelligens vil også kunne brukes til å oppdage andre unormale mønstre i data. Eksempler er forsikringssvindel basert på skademeldinger, planlegging av terrorisme basert på internetthandel og unormal hjerterytme fra smartklokken. Personvernet er i dag det eneste som står i veien for at maskiner kan brukes til å avdekke unormale datatrafikk, men i framtiden vil kunstig intelligens bli vår nye medarbeider, enten den erstatter eller assisterer forsikringsagenter, politi, leger og mange andre yrkesgrupper. 

Personlig tilpasset reklame på Facebook er en form for kunstig intelligens som har blitt matet med din Facebookaktivitet. Den kunstige intelligensen har lært seg hvilken reklame du som forbruker antakelig vil være interessert i. Dette er bare en forsmak på det som kommer. Bedrifter kommer til å bruke kunstig intelligens til veldig mye, ikke minst for å lære av kundehistorikk og all annen data den kan få tak i for å optimalisere salg. 

Kunstig intelligens utklasser allerede mennesket på mange områder. Snart vil den assistere og erstatte oss på så mange områder at verden av i dag ikke blir til å kjenne igjen. 

Kronikken ble først publisert i Agderposten.