Universitetet i Agder er en av seks partnere i et nytt, nasjonalt senter for bærekraftig solcelleteknologi som har satt seg som mål å lage verdens mest miljøvennlige silisium.
Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Solcellebruken i Norge skal opp og Universitetet i Agder er en sentral aktør i den nasjonale satsingen. (Foto: Colourbox)
Det nye forskningssenteret for bærekraftig solcelleteknologi, eller «Research Centre for Sustainable Solar Cell Technology» som er dets engelske navn, ble opprettet av Forskningsrådet tidligere i sommer. Det er lagt til Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller, som er senterets vert, og skal bidra til vekst, utvikling av ny næring og nye arbeidsplasser i den norske solindustrien i årene som kommer.
Hovedtyngden i forskningen er rettet mot fremstilling av silisiumbaserte solceller og materialer for dette. Senteret skal også arbeide med problemstillinger rettet mot anvendelse av solceller, og senteret skal gjennom dette bidra til bærekraftig og kostnadseffektiv vekst i bruken av solceller, særlig i Norge.
– Det er utrolig moro at vi er kommet med her. Det viser at vi er en forskningsaktør å regne med når det gjelder å utvikle og ta i bruk ny teknologi for å bedre miljøet, sier rektor Frank Reichert i en kommentar.
Det nye senteret er bygget opp rundt seks norske og enkelte internasjonale partnere. Universitet i Agder er en av de sentrale norske partnerne, sammen med NTNU, SINTEF, UiO, NMBU og IFE.
Senteret har også flere brukerpartnere med næringsaktører involvert langs hele verdikjeden, fra fremstilling av silisium, silisiumblokker (ingots) og wafere til bruk og installasjon av solcellepaneler, både i Norge og internasjonalt – som CleanSi, Dynatec, Elkem Solar, Mosaic, Norsun, Norwegian Crystals, the Quartz Corp, REC Silicon, REC Solar og Semilab.
Ved Universitetet i Agder er det professor Tor Oscar Sætre ved Institutt for ingeniørvitenskap i Grimstad som leder arbeidet, sammen med UiAs forskningsgruppe for energimaterialer. Forskerne ved UiA deltar hovedsakelig i senterets arbeidspakke 4, som arbeider med nye materialer for neste generasjons solceller.
Det nye forskningssenteret for bærekraftig solcelleteknologi er ett av åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi som nå opprettes i Norge. Nyheten om senteret kom på den nasjonale energikonferansen i Oslo i slutten av mai. Da kunngjorde olje- og energiminister Tord Lien forskningsrådet tildelingen av 160 millioner kroner til etablering av åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi (FME) i Norge. Hvert senter kan ha FME-status i inntil åtte år. Totalt satser regjeringen dermed nærmere 1,3 milliarder kroner på de nye sentrene. Inkludert midlene fra brukere, industripartnerne og forskningsinstitusjonene, gir dette forskningsinvesteringer på mer enn 2,5 milliarder kroner
– Dette er en god dag å være olje- og energiminister på. Forskningssentrene for miljøvennlig energi er spydspissene i satsingen på forskning, utvikling og innovasjon for fremtidens energisystem. FME-ordningen er en langsiktig satsing for å løse klima- og energiutfordringene. Samtidig skal sentrene bidra til innovasjon, næringsutvikling og lønnsomme arbeidsplasser, sa statsråden da han kunngjorde nyheten.
De åtte nye sentrene dekker områdene vannkraft, smarte kraftnett, energieffektiv industri, miljøvennlig transport, CO2-håndtering, solceller, biodrivstoff og nullutslippsområder i byene.
I dag finnes Norges største solcelleanlegg i Lillesand. I den vesle kystbyen mellom Kristiansand og Grimstad satte engrosbedriften Asko Agder i mai i år opp over 2000 solcellepaneler på taket. Effekten av anlegget er ventet å være drøye 600 kwh i året – ca. 15 prosent av lagerhallens behov for energi.
Det er ikke uten grunn at denne satsingen skjedde nettopp i Lillesand.
– Det er i denne delen av landet at vi har flest soltimer i året, rundt 1000 timer, sa direktør i Norgesgruppen Eiendom, Thor Usterud, da solcelleparken på taket ble åpnet tidligere i år.
Les mer om landets største solcelleanlegg!
Senteret - Research Centre for Sustainable Solar Cell Technology - skal bidra til vekst, utvikling av ny næring og nye arbeidsplasser i den norske solindustrien. Hovedtyngden i senteret er rettet mot fremstilling av silisiumbaserte solceller og materialer for dette. Senteret skal også arbeide med problemstillinger rettet mot anvendelse av solceller, og senteret skal gjennom dette bidra til bærekraftig og kostnadseffektiv vekst i bruken av solceller i Norge.
Senteret har 15 brukerpartnere med næringsaktørene involvert langs hele verdikjeden, fra fremstilling av silisium, silisiumblokker (ingots) og wafere til bruk og installasjon av solcellepaneler.
Vertsinstitusjon: Institutt for energiteknikk, IFE
Senterleder: Erik Marstein, IFE
Forskningspartnere: NTNU, Stiftelsen SINTEF, UiO, NMBU, Universitetet i Agder, samt internasjonale partnere.
Brukerpartnere: ca. 15 private og offentlige partnere.