Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Millioner til kommersialisering av UiA-forskning

Forskningsrådet tildeler nær fire millioner kroner til kommersialisering av analyseverktøy utviklet ved Universitetet i Agder.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire mennesker og en kake. Foto.

Professor Ole-Christoffer Granmo (t.v.) tar første kutt i kaken under pressekonferansen som ble holdt i anledning tildelingen fra Forskningsrådet. Ved siden av står CEO Svein Olaf Olsen i Anzyz Technologies AS, administrerende direktør Kamilla Sharma i Innoventus Sør AS og fakultetsdirektør Magne Aasheim Knudsen ved Fakultet for teknologi og realfag ved UiA.

Det er Anzyz Technologies AS med base i Grimstad og Kristiansand som får tildelingen fra Forskningsrådets FORNY2020-program på kr. 3 845 000,-. Selskapet drives av UiA-professor Ole-Christoffer Granmo og seriegründer Svein Olaf Olsen. Anzyz fikk i 2015 Sparebanken Sør og Digins innovasjonspris.

- Det betyr mye for UiA at det gis tilskudd fra Norges Forskningsråd til å kommersialisere våre forskningsresultater slik at de kan komme til nytte for samfunnet og skape nye arbeidsplasser, sier dekan ved Fakultet for teknologi og realfag og påtroppende rektor ved UiA, Frank Reichert.

Fra forskning til marked

FORNY2020 bevilger midler til forskningsbasert nyskaping, og har som mål å bringe resultater fra forskningsinstitusjoner frem til markedet.

I dette tilfellet gjelder det et verktøy basert på over ti år med forskning på tekstmining, maskinlæring og stordata (bedre kjent som big data) ved Universitetet i Agder.

Midlene Anzyz mottar skal brukes til å verifisere at verktøyet de har utviklet, Anzyz Corpus Cube Linguistics, kan anvendes i kommersiell sammenheng.

Verktøy som lærer seg selv nye språk

Professor Ole-Christoffer Granmo

Professor Ole-Christoffer Granmo har over ti år jobbet frem forskningsresultatene som nå skal kommersialiseres.

- Enkelt forklart gjør verktøyet det mulig for forretningsdrivende å få bedre markedsinnsikt, både når det gjelder potensielle kunder og konkurrenter, gjennom å samle inn, strukturere og presentere essensen av store mengder data fra for eksempel sosiale medier, sier professor Ole-Christoffer Granmo.

Det finnes mange konkurrenter innenfor analyse av innhold tilgjengelig på nett.

- For at analysen skal ha verdi, må verktøyet ha evnen til å forstå naturlig språk. Det er her vårt produkt har det største fortrinnet slik vi ser det, sier Granmo.

Granmos verktøy lærer seg setninger, fraser og ord gjennom en mekanisme basert på korpuslingvistikk.

- Dermed fanges språket dynamisk, slik det er i bruk, og ikke basert på forhåndsdefinerte nøkkelordlister eller språkmodeller som blir statiske, unøyaktige, skjøre og tungrodde i møte med virkeligheten.

Professor Ole-Christoffer Granmo presenterer verktøyet på pressekonferansen,

Professor Ole-Christoffer Granmo presenterer verktøyet på pressekonferansen.

Viktige samarbeidspartnere

Så langt har selskaper som Telenor og Norgesenergi bidratt til utviklingen av verktøyet, ifølge Anzyz.

Innovasjon Norge og lokale samarbeidspartnere som Innoventus Sør og IT-klyngen Digin har også vært viktige, sammen med UiA.

- Det er ekstra gledelig at Anzyz Technologies har fått midlene fra FORNY2020-programmet. Som kommersialiseringsaktør for UiA har vi jobbet tett med Anzyz for å kommersialisere forskningsresultatene, og midlene bekrefter at prioriteringene har vært viktig og riktig, sier Kamilla Sharma, administrerende direktør i Innoventus Sør.

Universitetet sier blant annet fra seg rettigheter knyttet til forskningsresultatene for å gjøre kommersialisering mulig.