Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Kobler armensk folkemusikk og klassisk

Universitetslektor og stipendiat Mariam Kharatyan tolker den armenske nasjonalkomponisten Aram Khachaturian i sitt doktorgradsarbeid – og i september spiller hun i Grieg-konkurransen på Troldhaugen.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mariam Kharatyan ved pianoet, foto.

Mariam Kharatyan (Arkivfoto: Olav Breen)

(English version)

Tilfeldig, javel – men både Edvard Grieg og Aram Khachaturian bruker elementer fra folkemusikk i sine komposisjoner. I sitt arbeid viser Mariam Kharatyan dette - ikke minst i sin tolkning av Khachaturians komposisjoner. Hennes tolkninger er en sentral del av doktorgradsarbeidet. Det viser hun i videoen litt lenger ned i saken.

Grieg-konkurransen

Grieg-konkurransen for yngre musikere i Bergen i september er høyprofilert internasjonalt, og bare ytterst få slipper til. Mariam Kharatyan var semifinalist i Grieg-konkurransen i 2014. I år deltar hun altså igjen. Hun har for øvrig sterke resultater fra en rekke internasjonale musikk-konkurranser.

Ved UiA underviser hun i klavérakkompagnement ved Institutt for klassisk musikk og musikkpedagogikk, i tillegg til å være instituttets første eksternt finansierte stipendiat gjennom "Program for kunstnerisk utviklingsarbeid". Hun har mastergrad i utøvende piano fra Yerevan State Conservatory etter Komitas, med førsteamanuensis Areg Sargsyan som veileder – og mastergrad fra UiA i utøvende piano i vesteuropeisk musikk med professorene Tellef Juva og Sveinung Bjelland som veiledere. Blant erfaringene hun selv trekker fram er masterklassen hun spilte med Leif Ove Andsnes i Griegs hjem Troldhaugen høsten 2015.

I tillegg til undervisning og forskning ved UiA, holder hun konserter internasjonalt som soloartist – men spiller også kammermusikk – blant annet i Norwegian Youth Chamber Music Festival som i år holdes i Stavanger fra 25. september til 2. oktober.

Stipendiatarbeidet er på doktorgradsnivå, og kvalifiserer til opprykk som førsteamanuensis. Hun har professor Per Kjetil Farstad som veileder i doktorgradsarbeidet.

Påvirket av folkemusikk

Avhandlingen har arbeidstittelen «Interpretation issues of Aram Khachaturian´s piano compositions». Kharatyan konsentrerer seg om to sider ved Aram Khachaturians komposisjoner – påvirkningen fra armensk folkemusikk og innflytelsen fra den sovjet-russiske komponistskolen.

Det er først og fremst påvirkningen fra armensk folkemusikk som pianisten konsentrerer seg om. Hennes inngang er at Khachaturians musikk har dype røtter i armensk folkemusikk og er sterkt påvirket av tonespråket i den nasjonale kunstarten.

Egne tolkninger står sentralt

- Denne forståelsen inspirerer min egen tolkning av Aram Khachaturians musikk, som er en viktig del av stipendiat-prosjektet, sier Mariam Kharatyan.

Det var eksempler på slike personlige tolkninger vi fikk strålende eksempler på i to konserter i vår – en i Musikkens hus i Kvadraturen og en i Sigurd Køhns hus på Campus Kristiansand.

Video: Rune Heie Risdal og Denise Andersen/UiA IT-Mediesenteret (Videoen kan også ses på youtube)

Professor Konrad Mikal Øhrn skrev dette på forespørsel om konserten i Sigurd Køhns hus på Campus Kristiansand:

Det var en flott konsert vi fikk overvære i Sal 1. Pianisten Mariam Kharatyan hadde fått med seg Adam Grüchot, fiolin og Stig Nordhagen, klarinett (begge KSO), og presenterte utvalgte verk av den armenske komponisten Aram Khachaturian. Konserten er et ledd i hennes doktorarbeid hvor hun fordyper seg i tolkinger av hans komposisjoner, som i stor grad er influert av armensk folkemusikk bl.a. Tittelen på hennes forskningsprosjekt er «Interpretation issues of Aram Khachaturian´s piano compositions».  Dette arbeidet er ledd i det nasjonale "Program for kunstnerisk utviklingsarbeid" på doktorgradsnivå.

Første del av konserten presenterte hun solostykker for klaver hvor hun fikk vist sin fulle bredde i musikalsk utfoldelse, både med de friske klanger, spenstige og perleklare løp, samt også váre og inderlige passasjer. Det meste av musikken var likevel kraftfull og med rytmer som ledet assosiasjonen hen til folkemusikk og folkedans.

Samspillet i den avsluttende trio for klarinett, fiolin og piano var flott, med rytmisk presisjon og musisering som understreket at her har vi å gjøre med tre profesjonelle musikere som både vet hva de holder på med, og kan det!

Mariam Kharatyan viste gjennom denne konserten – som i mange andre sammenhenger! – at hun både er en eminent pianist, samtidig som hun også er søkende etter ny kunnskap gjennom sitt doktorgradsprosjekt.  Det skal mye konsentrasjon og arbeidskraft til for å hevde seg innen begge disse felt – det utøvende og det forskende – og hun viser at hun klarer begge deler utmerket!

Konrad M. Øhrn

Viktig kulturbærer

Aram Khachaturian ble født i 1903 og døde i 1978. Han var dermed barn og ungdom i de første ti-årene eter forrige århundreskifte – en periode som var en av de hardeste i armensk historie, skriver Mariam Kharatyan i innledningen til konserten, som var dedisert til minnet om det armenske folkemordet, som nådde sitt topp-punkt i 1915 med arrestasjonen av 250 armenske intellektuelle i Konstantinopel (Istanbul) – blant dem musikeren og komponisten Komitas, jfr Mariam Kharatyans første mastergrad fra Yerevan State Conservatory etter Komitas. Musikeren overlevde, men komponerte ikke på 20 år. Han døde i 1935.

Det offisielle Norge bruker ikke betegnelsen folkemord om massedrapene – se artikkel om dette i Store norske leksikon.

Fra 1920 tok Sovjetunionen kontroll over det østlige Armenia – det som ble Republikken Armenia da Sovjetunionen brøt sammen i 1991. Armenia og nabostaten Aserbajdstan er for eksempel uenige om Nagorno-Karabakh, som har overveiende armensk befolkning – men det er sterke understrømmer av stormaktsinteresser som også krysses i naturskjønne sørlige Kaukasia.   Se for eksempel artikkelen «Is Armenia the Next Turkish-Russian Flashpoint?» fra The Washington Institute“ - en tenketank opprettet av lobbyorganisasjonen AIPAC  - American Israel Public Affairs Committee (se f.eks Le Monde), eller “Nagorno-Karabakh is not a localized conflict“ fra Al-Jazeera. Presset rundt den lokale kulturen er altså ikke bare historisk, men stadig aktiv.

Mariam Kharatyan ved pianoet, foto.

Mariam Kharatyan (Arkivfoto: Olav Breen)

Kombinerer armensk kultur og klassisk musikk

Hendelsene innebærer en trussel mot den armenske kulturen, særlig konfliktene da Aram Khachaturian var ung, og i denne sammenheng spesielt musikktradisjonen.

- Det var særdeles viktig at et fremragende navn i musikk fortsatte å bringe den armenske musikalske arv og tradisjon ut i verden. Aram Khachaturian har ikke bare gjort det, han har også brakt europeisk musikalsk tradisjon inn i det armenske gjennom de første armenske piano-, fiolin- og cellokonserter, den første armenske symfoni, ballett og trio. Harmoniene, intonasjonen og generelt hele ånden i hans musikk fylt av armensk folklore i alle sine variasjoner og former, skriver Mariam Kharatyan i konsertomtalen.

Hun har funnet lyd-imitasjoner av armenske folkeinstrumenter i Aram Khachaturians komposisjoner, som kamancha, tar, kanon og dhol. Stykkene i konserten er levende eksempler på den organiske sammensmeltingen av klassiske sjangre og musikalsk innhold inspirert av armensk folkemusikk.

- Khachaturian klarte å kombinere fri improvisasjon, danserytmer og melodilinjer inspirert av armensk folkemusikk spesielt i klassisk form på en mesterlig måte, mener Mariam Kharatyan.

Se mer av og om Mariam Kharatyan på:

Tekst: Tor Martin Lien
Video: Rune Risdal og Denise Andersen
Arkivfoto: Olav Breen