Mat trenger ikke å være dyrt. Det kan være både billig, sunt, godt og miljøvennlig på en gang. Tenker vi i nye baner og endrer vaner, tømmer vi ikke kortet like fort og kan spise maten med god samvittighet.
Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kjersti Rennestraum og Irene Lindtner Jørgensen har utviklet en syvdagersmeny for studenter.
For å promotere Forskningsdagene som arrangeres i Kristiansand og Grimstad i perioden 16.-27. september, har ernæringsstudentene Kjersti Rennestraum og Irene Lindtner Jørgensen fått i oppgave å inspirere studenter til å lage sunn mat selv, uten at studielånet ryker.
De har utviklet en syvdagersmeny med gjennomsnittspris på 32 kr pr. rett, som er både variert og gir kroppen det den trenger.
Grandiosa er ikke alltid den beste løsningen. Tirsdag 11. august sto de på stand på UiAs studiestartuke, og delte ut sin Chili sin carne. Et litt annerledes navn fordi den er vegetarisk.
I havet presser vi fiskebestandene. Vi kan fiske så mye vi vil, men forsyner oss for mye og ensidig. Skal vi ha bærekraftig og miljøvennlig fiskemat, må vi se havets bredde, og ikke bare laks og torsk. Det er nok av andre godsaker å putte i gryta, men vi er ikke vant til å bruke alt.
- Småtorskbestanden er ikke så stor, den må få tid til å bygge seg opp. Er vi på fisketur tar vi stort sett med oss det vi fikk med et smil, og vet ikke at den lille torsken skulle hatt noen år til på å formere seg og bli stor, sier Tonje Knutsen Sørdalen og Kim Halvorsen, stipendiater ved UiA.
Vi trenger å forske mer på dette. Nå satser UiA på det nystartede Centre for coastal research, i samarbeid med Havforskningsinstituttet og andre organisasjoner.
Tekst og foto: Anne Falch Skaran