Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Forskning på torget

Takket være engasjerte deltakere i teltene og velvillige værguder ble helgens to forskningstorg en suksess.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To gutter på Forskningstorg 2015 Grimstad

Ciljan Setre(8) og Andreas Dullum (8) på Forskningstorget i Grimstad.

Forskningstorg 2015 Kristiansand

14 ulike kunnskapsmiljøer formidlet forskning i Kristiansand.

Både på Bietorget i Grimstad og på Nedre Torv i Kristiansand var det yrende liv gjennom hele den solfylte lørdagen. De 19 bidragsyterne i teltene hadde forberedt mange morsomme og lærerike aktiviteter. For å nevne noen:

  • Hos Forskerfabrikken ble det bygd melkekartongbiler med ivrge barnehender.
  • Statsarkivet disket opp med småkaker bakt etter en oppskrift fra 1700-tallet.
  • UiAs Fakultet for samfunnsvitenskap lot barna få tegne verden på ballonger og delta i interaktiv-quiz om krig og konflikter i verden.
  • Agder naturmuseum informerte om verdens frølager på Svalbard.
  • I teltene til Vitensenteret og NITO ventet logiske oppgaver og insekter i mikroskop.

Populære grønnskaps-quizer

Forskningstorg 2015 Grimstad

Forskningstorget i Grimstad hadde besøk av mange nysgjerrige i løpet av dagen.

Både UiAs Fakultet for helse- og idrettsvitenskap og NIBIO (fusjon av Bioforsk, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning og Norsk institutt for skog og landskap) hadde forberedt kunnskapskonkurranse om grønnsaker, noe som viste seg å slå svært godt an i henholdsvis Kristiansand og Grimstad.

Begge ble nemlig plukket ut av de lokale juryene som årets beste stands.

Det var UiAs kommunikasjonsdirektør Paal Pedersen og dekan Frank Reichert ved Fakultet for teknologi og realfag som delte ut prisene i de to byene.

Dekan Frank Reichert (t.h.) deler ut prisen for beste stand i Grimstad til Nibio.

Dekan Frank Reichert (t.h.) deler ut prisen for beste stand i Grimstad til Nibio.

Professor Nina Cecilie Øverby, førstelektor Sigrunn Hernes og universitetslektor Sissel Helland sammen med Forskningsdagenes prosjektleder Yvonne Kerlefsen (i midten) og rådgiver Øivind Eskedal.

Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder vant prisen for beste stand i Kristiansand. Her er professor Nina Cecilie Øverby, førstelektor Sigrunn Hernes og universitetslektor Sissel Helland sammen med Forskningsdagenes prosjektleder Yvonne Kerlefsen (i midten) og rådgiver Øivind Eskedal.

Premierte forsøksfamilier

Vinnerfamiliene Johansen og Wærvågen får gavesjekkene.

Vinnerfamiliene Johansen og Wærvågen fikk overrekt gavesjekkene av førstelektor Sigrunn Hernes (til høyre).

Representantene for Fakultet for helse- og idrettsvitenskap tilhører forskningsgruppa FEED. De forsker på ernæring i barns tidlige utvikling.

Under forskningstorget benyttet førstelektor Sigrunn Hernes og hennes kollegaer anledningen til å dele ut to gavesjekker á 5000 kroner til to av de over hundre familiene som har bidratt i et forskningsprosjekt.

Forskningsprosjektet Mat for små mager ser på hvilken effekt ernæringsopplæring av foreldre påvirker spedbarns utvikling og helse. Familiene Johansen og Wærvågen er to av familiene som har svart på spørreundersøkelser og tatt med barna til blodprøvetaking.

På forskningstorget ble de premiert med hver sin gavesjekk fra Norske Kvinners Sanitetsforening som sponser prosjektet.

Fortsetter med elevbesøk

Forskningsdagene 2015 arrangeres fra 16. til 27. september. I Agder fortsetter forskningsformidlingsfestivalen med forskerkonferanser for skoleelever. Over 500 femteklassinger vil mandag 21. september (Campus Grimstad) og torsdag 24. september (Campus Kristiansand) besøke UiA.

Våre forskere vil holde foredrag om astronomi, nettmobbing, kresenhet og flått-forskning. Vitensenteret Sørlandet vil i tillegg invitere tiåringene til å delta på et spektakulært viten-show.

Festival siden 1995

- Forskningsdagene er en festival som feires hvert år over hele landet. De aller første Forskningsdagene ble arrangert i 1995 på initiativ fra Norges Forskningsråd. At god forskningsformidling fører til økt forståelse og interesse for forskning, er tanken bak festivalen, sier Yvonne Kerlefsen, prosjektleder for Forskningsdagene i Agder.

I Agder er arrangementet et samarbeid mellom Universitetet i Agder og forskningsbaserte bedrifter og institusjoner i regionen.

MER OM FORSKNINGSDAGENE

Tekst: Øivind Eskedal

Foto: Øivind Eskedal/Saara Ojanen