Ph.d.-programmet i kunstnerisk utviklingsarbeid er en doktorgradsutdanning, utviklet i et samarbeid mellom Universitetet i Stavanger og Universitetet i Agder. Fagområdet for ph.d.-graden i kunstnerisk utviklingsarbeid er utøvende og skapende kunst. Ved Universitetet i Agder, omfatter dette fagområdene innen musikk, teater og visuell kunst, og ved Universitetet i Stavanger er fagområdene musikk, dans og dokumentarfilm.
På denne siden vil du finne informasjon om vårt ph.d.-program i kunstnerisk utviklingsarbeid. Under de ulike fanene kan du lese mer om hvilke krav som stilles til opplæringsdelen i avhandlingsarbeidet. Under avhandlinger vil du finne informasjon om forventet arbeidsinnsats og omfang på avhandlingen.
Kandidater i fellesgraden tas opp av enten UiA eller UiS.
Kandidater som tas opp på ph.d.-programmet har residensplikt ved en av institusjonene.
Man kan tas opp som ph.d.-kandidat ved vårt program på tre måter:
Du finner ledige stillinger som stipendiater her.
Du finner mer informasjon på www.forskningsradet.no.
Dersom man har finansering gjennom stipendordninger eller andre eksterne finansieringskilder vurderer vi opptak fortløpende. Finansieringen må dekke kostnadene det er å være ph.d.-kandidat.
Søkeren må normalt ha fullført utøvende og/eller skapende mastergrad innen relevant fagområde fra et norsk eller utenlandsk universitet eller høyskole. Kunstnerisk realkompetanse kan i særskilte tilfeller vurderes som likeverdig så fremt den i omfang og nivå tilsvarer en mastergrad.
Opptak må være i samsvar med Forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Universitetet i Agder og Forskrift for graden philosophiae doctor (ph.d.) i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Universitetet i Stavanger.
Opptaket finansieres enten gjennom en tre- eller fireårig (med 25 % pliktarbeid) stipendiatstilling, eller gjennom økonomisk garanti fra arbeidsgiver/organisasjon. En slik garanti omfatter normalt tre års lønn, driftskostnader og kontorlokaler. Det godtas ikke privat økonomisk støtte (egne sparepenger, finansiering av ektefelle/familie, etc.) som grunnlag for opptak til ph.d.-programmet.
Komplett studieplan for ph.d.-programmet i pdf-format ligger i informasjonsfeltet til høyre på denne siden.
Ph.d.-programmet er normert til 180 studiepoeng, det vil si tre års studium. Det består av en opplæringsdel (30 studiepoeng) og det kunstneriske ph.d.-resultatet (150 studiepoeng). Det kunstneriske ph.d.-resultatet er et selvstendig kunstnerisk utviklingsarbeid som også inkluderer dokumentasjon og kritisk refleksjon. Opplæringsdelen består av en obligatorisk del (25 studiepoeng) og en valgfri del (5 studiepoeng).
Opplæringsdelen og ph.d.-resultatet skal ligge på høyt kunstnerisk nivå og ha nasjonal og internasjonal relevans. Utdanningen skal gi kunnskap, ferdigheter og kompetanse i tråd med målene i det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket (3. syklus).
Det kunstneriske arbeidet skal stå i sentrum for doktorgradsprosjektet. Samtidig skal arbeidet følges av en eksplisitt refleksjon som ved presentasjon av prosjektet gjør det mulig for andre å ta del i den arbeidsmåten og innsikten som det kunstneriske utviklingsarbeidet genererer.
Programmet kvalifiserer for kunstnerisk virke og kunstnerisk utviklingsarbeid på nasjonalt og internasjonalt nivå.
Ph.d.-graden i kunstnerisk utviklingsarbeid tildeles på grunnlag av:
Ph.d.-programmet følger UiAs kvalitetssystem og regler for doktorgrader.
Opplæringsdelen i ph.d.-programmet i kunstnerisk utviklingsarbeid består av en obligatorisk og en valgfri del. Til sammen utgjør opplæringsdelen 30 studiepoeng. Opplæringsdelen omfatter følgende emner:
Fellesfaglig opplæringsdel ved Den nasjonale forskerskolen i kunstnerisk utviklingsarbeid (20 studiepoeng) er obligatorisk for alle kandidater i ph.d.-programmet i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Fakultet for kunstfag (UiA) og Fakultet for utøvende kunstfag (UiS).
Forskerskolen skal gi ph.d.-kandidaten kunnskap, ferdigheter og kompetanse i tråd med detnasjonale kvalifikasjonsrammeverket. Ph.d.-kandidaten skal ha opplæring i dokumentasjon av refleksjon og resultater i kunstnerisk utviklingsarbeid, metodikk, prosjektutvikling samt etikk. Ph.d.-kandidaten skal videre få trening i formidling til fagfeller, studenter og offentligheten, og utvikle kunnskap og innsikt gjennom egen kunstnerisk praksis.
Den fellesfaglige opplæringen i regi av forskerskolen skjer gjennom seminarer, konferanser og andre relevante fora, i møte med andre kandidater og fagfeller som arbeider med kunstnerisk utviklingsarbeid nasjonalt og internasjonalt.
Det felles programemnet i kunstnerisk utviklingsarbeid (5 studiepoeng) er et emne gitt av UiA/UiS. Emnet skal favne kandidater innen alle disipliner på programmet.
Når det gjelder valgfrie emner (5 poeng), kan kandidatene etter søknad til sine respektive institusjoner få godkjent relevante emner ved forskerskoler eller andre doktorgradsutdanninger. Her kan kandidaten i samråd med veileder fritt velge blant mulige tilbud ved UiS/UiA eller ved andre institusjoner i Norge eller utlandet. De gradsgivende institusjonene samarbeider med en rekke forskerskoler og andre nasjonale og internasjonale partnere.
Alle kandidater oppfordres til å søke om gjesteopphold ved en utenlandsk institusjon som en del av doktorgradsarbeidet.
Opplæringsdelen skal inneholde faglig og metodisk skolering med kvalitet og omfang relevant til det kunstneriske arbeidet. Den skal være med på å hjelpe kandidaten til å videreutvikle et selvstendig og reflektert forhold til egen og andres kunstneriske utviklingsarbeid, samt til dets rolle i en større sammenheng.
Ansvarlig for siden: webredaksjonen@uia.no
Studieplanen i Ph.d.- program i kunstnerisk utviklingsarbeid finner du i sin helhet her.