På denne siden vil du finne informasjon om vårt ph.d.-program i kunstfag. Under de ulike fanene kan du lese mer om spesialiseringene våre og hvilke krav som stilles til opplæringsdelen i avhandlingsarbeidet. Under avhandlinger vil du finne informasjon om forventet arbeidsinnsats og omfang på avhandlingen.
Kandidater som tas opp på vårt ph.d.-program har residensplikt. Man kan tas opp som ph.d.-kandidat ved vårt program på tre måter:
Du finner ledige stillinger som stipendiater her.
Du finner mer informasjon på www.forskningsradet.no.
Dersom man har finansering gjennom stipendordninger eller andre eksterne finansieringskilder vurderer vi opptak fortløpende. Finansieringen må dekke kostnadene det er å være ph.d.-kandidat.
Studieplanen for ph.d.-programmet ligger til høyre på denne siden.
Doktorgradsprogrammet er normert til 180 studiepoeng, det vil si tre års studium. Det består av en opplæringsdel på totalt 30 studiepoeng, samt en avhandlingsdel på 150 studiepoeng. Opplæringsdelen består av en obligatorisk og en valgfri del.
Avhandlingen tar utgangspunkt i den prosjektbeskrivelsen som kandidaten har levert i forbindelse med sin søknad om opptak på ph.d.-programmet. Ph.d.-kandidaten kan velge mellom to avhandlingsvarianter:
Ph.d.-graden tildeles på grunnlag av:
I ph.d.-programmet tilbys følgende spesialiseringer:
Ph.d.-programmet følger UiAs kvalitetssystem og regler for doktorgrader.
Opplæringsdelen i doktorgradsprogrammet ved Fakultet for kunstfag består av en obligatorisk og en valgfri del. Den obligatoriske delen på spesialiseringen i Utøvende rytmisk musikk består av 15 studiepoeng, mens den obligatoriske delen på spesialiseringen i Kunst i kontekst består av 25 studiepoeng. Til sammen utgjør opplæringsdelen 30 studiepoeng.
Den obligatoriske delen omfatter følgende emner:
Videre er følgende emner obligatoriske for den enkelte spesialisering:
Det er mulig å ta et 5 studiepoengsemne ved UiA eller en annen nasjonal eller internasjonal institusjon.
Til den valgfrie delen av opplæringen er det mulig å velge følgende emner på spesialiseringen i utøvende rytmisk musikk:
Opplæringsdelen skal inneholde faglig og metodisk skolering på høyt vitenskapelig nivå for å kvalifisere til arbeidet med avhandlingen og sikre dybde og bredde i kandidatens vitenskapelige kompetanse. Den skal være med på å hjelpe kandidaten til å videreutvikle et selvstendig og reflektert forhold til egen og andres forskning, samt til forskningens rolle i en større sammenheng.
Kandidater kan etter søknad få godkjent alternative relevante emner ved forskerskoler og andre doktorgradsutdanninger. Her kan kandidaten i samråd med veileder fritt velge blant mulige tilbud ved Universitetet i Agder eller ved andre institusjoner i Norge eller utlandet. Fakultetet og universitetet samarbeider med en rekke forskerskoler og andre nasjonale og internasjonale partnere. Dette gir kandidaten tilgang til en rekke kurs å velge mellom i opplæringsdelen. Opplæringsdelen for den enkelte kandidat skal normalt bestå av minst 15 studiepoeng fra fakultetets eget doktorgradsprogram for å sikre kontinuitet og integrasjon. Dette kan fravikes ved lengre utenlandsopphold eller hvis andre sterke grunner foreligger. For nærmere bestemmelser se Utfyllende regler for ph.d.-program ved Fakultet for kunstfag.
Alle kandidater oppfordres til å søke om gjesteopphold ved et utenlandsk universitet som en del av avhandlingsarbeidet.
Søkeren må ha fullført mastergrad eller tilsvarende innen relevant fagområde fra et norsk eller utenlandsk universitet eller høyskole. Graden skal bestå av minst 90 studiepoeng i det aktuelle fagområdet stipendiaten er tatt opp til. Alternativt kan realkompetanse bli vurdert som likeverdig. Relevansen av mastergraden (eller tilsvarende) vil bli vurdert av fakultetet opp imot det konkrete ph.d.-prosjektet det søkes om.
Opptak til programmet skjer enten gjennom én av de to doktorgrads-spesialiseringene som tilbys ved fakultetet eller direkte på programmet, og må være i samsvar med Forskrift for graden Philosophiae Doctor (ph.d.) ved Universitetet i Agder og Utfyllende regler for ph.d.-graden ved Fakultet for kunstfag. Opptak må enten finansieres gjennom en tre- eller fireårig (med 25 % pliktarbeid) stipendiatstilling, eller gjennom økonomisk garanti fra arbeidsgiver/organisasjon. En slik garanti omfatter normalt tre års lønn, driftskostnader og kontorlokaler. Universitetet i Agder godtar ikke privat økonomisk støtte (egne sparepenger, finansiering av ektefelle/familie, etc.) som grunnlag for opptak til ph.d.-programmet.
Ansvarlig for siden: webredaksjonen@uia.no
Studieplanen i Ph.d.- program i kunstfag finner du i sin helhet her.