Gå til hovedinnhold
0
Hopp til hovedinnhold

Skolefrukt og avgiftsøkninger: Evaluering av tiltakene på ernæringsrelatert atferd og vektstatus

Bente Øvrebø fra Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved UiA disputerer for ph.d.-graden med avhandlingen «Evaluations of school-based and fiscal efforts on diet-related behaviors and weight, emphasizing fruit, vegetables, candy, and soda» onsdag 30. mars 2022. (Foto: Privat)

De skolebaserte og fiskale tiltakene som ble evaluert i avhandlingen ga ingen påviselige eller konsistente effekter på ernæringsrelatert atferd eller vektstatus, med fokus på frukt, grønnsaker, søtsaker og brus.

Bente Øvrebø

Ph.d.-kandidat

Disputasen foregår digitalt. Se nederst på siden for hvordan publikum kan overvære disputasen.

Bente Øvrebø fra Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved UiA disputerer for ph.d.-graden med avhandlingen «Evaluations of school-based and fiscal efforts on diet-related behaviors and weight, emphasizing fruit, vegetables, candy, and soda» onsdag 30. mars 2022.

Hun har fulgt doktorgradsprogrammet ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap ved UiA, med spesialisering i helse- og idrettsvitenskap.

Se også: Gratis skolefrukt ga null effekt på elevers overvekt og Nationen: Forskning: Gratis skolefrukt ga null effekt på elevers overvekt

Slik oppsummerer Bente Øvrebø selv avhandlingen:

Skolefrukt og avgiftsøkninger: Evaluering av tiltakene på ernæringsrelatert atferd og vektstatus

Avhandlingen tar utgangspunkt i tre separate skolebaserte og fiskale tiltak som ble iverksatt i Norge på 2000-tallet.

Det overordnede målet med avhandlingen var å evaluere effektene av disse tiltakene på ernæringsrelatert atferd og vektstatus, med fokus på frukt, grønnsaker, søtsaker og brus. 

Tre vitenskapelige artikler presenteres i avhandlingen.

Undervisningsopplegg for frukt og grønnsaker

Artikkel I: «Frukt og grønt i sjette» var en intervensjonsstudie igangsatt i 2001 (artikkel I).

Utvalget besto av 38 skoler (1950 elever) fra to fylker i Norge, hvor atten skoler ble tilfeldig fordelt til å motta intervensjonen og 20 skoler utgjorde kontrollskoler.

Intervensjonen besto av et multikomponent skolebasert undervisningsopplegg som ble gitt over ett skoleår, med formål om å øke inntak av frukt og grønnsaker.

Ni intervensjonsskoler i ett av fylkene ble i tillegg gitt gratis frukt på skolen, som resulterte i at en undergruppe fikk både undervisningsopplegget og gratis skolefrukt.

Opplysninger ble samlet inn i 2001 (utgangsnivå ved gjennomsnittsalder på 11,8 år), og i fem oppfølgingsrunder med siste innsamling i 2016, da elevene var blitt voksne (26,5 år).

Analyser viste ingen forskjeller i hverken frukt- eller grønnsaksinntak mellom gruppen som i barndommen hadde mottatt undervisningsopplegget og kontrollgruppen. Det ble heller ikke observert forsterkende effekter av gratis skolefrukt i undergruppen som fikk dette i tillegg til undervisningsopplegget. 

Skolefruktordningen

Artikkel II: Den nasjonale skolefruktordningen var et tiltak der skoleelever fikk én porsjon frukt eller grønnsaker i løpet av skoledagen gratis (artikkel II).

Gjennomføringen av den nasjonale skolefruktordningen i 2007 til 2014 førte til at noen skoler var omfattet av ordningen, mens andre ikke var det.

Tverrsnitt- og longitudinelle antropometriske målinger fra fire nasjonalt representative kohorter i Barne- og Ungvekststudiene ble brukt til å vurdere effekten av skolefruktordningen på vektutfall ved 8- og 13-års alder.

Effekter av ordningen ble også vurdert etter eksponeringstid og mellom kjønn og sosioøkonomisk gruppe.

Samlede analyser viste ingen konsistente fordeler eller utilsiktede konsekvenser av 1-2,5 år med eksponering for skolefruktordningen på vektutfall ved 8,5 år eller ved 13-års alder hvor elevene var eksponert i opptil fire år.  

Sukkeravgiftene

Artikkel III: Siste tiltak evaluert i avhandlingen er økningen av de daværende eksisterende avgiftene på sjokolade og sukkervarer (søtsaker) og alkoholfrie drikkevarer (brus), fra 1. januar 2018 (artikkel III).

Økningene i avgiftene på søtsaker og brus på henholdsvis 80% og 40% ble evaluert ved bruk av et kvasieksperimentelt design.

Volumsalget av søtsaker og brus fra nesten alle norske dagligvarehandler i sesongen med avgiftsøkningene ble sammenliknet med salg av disse varene i forrige sesong (kontrollsesong).

To modeller ble brukt til å evaluere effektene av avgiftsøkningene på volumsalg av søtsaker og brus. Den ene modellen estimerte den umiddelbare effekten på salg, mens den andre estimerte gjennomsnittsendringen i salg.

Ingen av modellene ga påviselige reduksjoner i salg av de avgiftsbelagte produktene. 

Ingen effekt

De skolebaserte og fiskale tiltakene som ble evaluert i avhandlingen ga ingen påviselige eller konsistente effekter på ernæringsrelatert atferd eller vektstatus, med fokus på frukt, grønnsaker, søtsaker og brus.

Disputasfakta:

Prøveforelesning og disputas finner sted digitalt i konferanseprogrammet Zoom (lenke under).

Disputasen blir ledet av professor Stephen Seiler, Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder.

Prøveforelesning onsdag 30. mars kl 09:15

Disputas onsdag 30. mars kl 11:30

Oppgitt emne for prøveforelesning«Healthy and equitable population diets in Norway: Where to from here for policy and practice?»

Tittel på avhandling«Evaluations of school-based and fiscal efforts on diet-related behaviors and weight, emphasizing fruit, vegetables, candy, and soda»

Søk etter avhandlingen i AURA - Agder University Research Archive, som er et digitalt arkiv for vitenskapelige artikler, avhandlinger og masteroppgaver fra ansatte og studenter ved Universitetet i Agder. AURA blir jevnlig oppdatert.

Avhandlingen er tilgjengelig her:

https://uia.brage.unit.no/uia-xmlui/handle/11250/2985520

KandidatenBente Øvrebø: (1987, Ski) Bachelorgrad i ernæring, Atlantis Medisinske Høgskole (2012), mastergrad i klinisk helsevitenskap med studieretning fedme og helse, NTNU (2014). Tittel på masteroppgave: “Bariatric surgery versus lifestyle interventions for morbid obesity: 5-year changes in body weight, risk factors and comorbidities”. I doktorgradsperioden arbeidet hun med folkehelserelaterte temaer ved Folkehelseinstituttet og i Helse- og omsorgsdepartementet. Hun har nå en midlertidig forskerstilling i Avdeling for helse og ulikhet ved Folkehelseinstituttet.

Opponenter:

Førsteopponent: Førsteamanuensis Kathryn Backholer, School of Health & Social Dev., Deakin University, Australia

Annenopponent: Professor Lisa Garnweidner-Holme, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, OlsoMet.

Bedømmelseskomitéen er ledet av postdoktor, ph.d. Martin Kjeøen Erikstad, Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving, Universitetet i Agder

Veiledere i doktorgradsarbeidet var professor Elling Bere, Institutt for idrettsvitenskap og kroppsøving, Universitetet i Agder, (hovedveileder) og professor Tonje Holte Stea, Institutt for helse og sykepleievitenskap, Universitet i Agder, (medveileder)

Opponent ex auditorio:

Disputasleder inviterer til spørsmål ex auditorio i innledningen i disputasen, med tidsfrister. Det er en forutsetning at opponenten har lest avhandlingen. Disputasleders e-post er tilgjengelig i chat-funksjonen under disputasen. Spørsmål om ex auditorio kan sendes til disputasleder Stephen Seiler på e-post stephen.seiler@uia.no